Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Verenigingsgebouw in Amsterdam

Gebouw

Veeteeltstraat 121
1097WS Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1926-1928


Beschrijving van Verenigingsgebouw

VERENIGINGSGEBOUW. Het in 1926-28 als 'verenigingsgebouw' opgetrokken gebouw met de naam in - in oorsprong vergulde - Amsterdamse Schoolletters aangebracht rechts op de noordwestgevel, bestaat uit: een twee bouwlagen tellend, gesloten volume, met rechts aan de Veeteeltstraat een ingangsportiek met stoep (nr 121) en links een staande reeks en bovenaan een horizontale reeks verdiepte lichtopeningen aan de uiterste noordoostzijde; een met een teruggerooide sprong daarop aansluitend volume van drie bouwlagen met midden in de noordwestgevel en noordoostgevel een 40-ruits-venster met glas-in-loodvulling, waaronder een laag venster en op de tweede verdieping respectievelijk een drietal en een zevental drielichten en aan de noordoostgevel nog een lage uitbouw met ingangsportiek en stoep in het midden, aan de zuidwestzijde een zevental vensters en aan de zuidoostzijde een vierzijdig beƫindigde, twee bouwlagen hoog trappenhuis met kleine vierkante vensters en een licht teruggerooide top; een sterk teruggerooid bouwvolume met overkragende verdieping, die als ommuurd balcon dienst doet en aan de zuidwestzijde een ondiep balcon heeft en eveneens zeven vensters. Hieraan grenst de verhoogde, open verbindingsgalerij. De oorspronkelijke hoofdingang in het midden van de zuidwestgevel wordt gemarkeerd door tegeltableaux in zwart/wit met zigzagmotieven, welke worden herhaald bij de lambrizering over de volle gevelbreedte, bij de noordwestzijde omgezet en voorzien van wisselende streepmotieven en bloembak. Links van de ingang aan de Veeteeltstraat een tuinmuur met gesneden deur en houten omheining met gebeeldhouwd 'Anno 1927'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 335330
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Verenigingsgebouw in Amsterdam

Verbindingsgalerij

Brink 13
Amsterdam
VERBINDINGSGALERIJ. De uit 1926-28 daterende arcade bestaat uit twee borstweringen en ingesnoerde kolommen met vierkante doorsnee, en is ste..

Noordoostelijke reeks winkelwoningen met poort, toren en transformatorhuisje

Brink 2
Amsterdam
NOORDOOSTELIJKE REEKS WINKELWONINGEN MET POORT, TOREN EN TRANSFORMATORHUISJE. De reeks winkelwoningen met poort uit 1926-28 is grotendeels s..

Openbare leeszaal en bibliotheek

Brink 43
Amsterdam
OPENBARE LEESZAAL EN BIBLIOTHEEK. Het in 1926-28 als 'openbare leeszaal en bibliotheek' opgetrokken gebouw is vrijwel spiegelbeeldig aan het..

Westelijke reeks van twee korte reeksen met woningen en hoekwinkel

Landbouwstraat 72
Amsterdam
WESTELIJKE REEKS VAN TWEE KORTE REEKSEN MET WONINGEN EN HOEKWINKEL. Korte reeks met woningen en hoekwinkel in dezelfde trant als Landbouwstr..

Oostelijke van twee reeksen garages

Landbouwstraat 63
Amsterdam
OOSTELIJKE VAN TWEE REEKSEN GARAGES. Reeks lage garages of karrenbergplaatsen uit 1926-28, waarbij de dubbele deuren worden gescheiden door ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)