Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zuidwestelijke reeks winkels en bovenwoningen in Amsterdam

Woonhuis

Brink 24
1097TW Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1924-1926


Beschrijving van Zuidwestelijke reeks winkels en bovenwoningen

ZUIDWESTELIJKE REEKS WINKELS EN BOVENWONINGEN. Uit 1924-26 daterende reeks van twee bouwlagen in het midden en met drie bouwlagen op de onder stompe hoek aansluitende zijvleugels, en met beneden winkels en boven woningen; de toegangen tot de winkels in het midden zijn gekoppeld onder een luifel, en de toegangen tot de hoekwinkels zijn, evenals de eerste verdieping, naar voren uitgebouwd en voorzien van horizontaal verdeelde smalle vensterstroken te weerszijden, om de hoek herhaald bij de etalageruiten, waarboven een doorgetrokken borstwering voor het balcon bij de eerste verdieping. Het middengedeelte is op de verdieping iets teruggerooid ten gunste van een balcon en onder de overkragende toplaag geleed door openslaande deuren en vierkante vensters. De spiegelbeeldige hoekpartijen hebben op elke verdieping een luifel tussen hoger opgetrokken zijmuren en op de tweede verdieping elk zes verdiepte vensters aan de Brinkzijde en drie aan de teruggerooide korte straatgevels, die voorts een woonhuis-ingang bezitten (Landbouwstraat 80 en Veeteeltstraat 123) en vier gekoppelde vensters op de begane grond en eerste verdieping; in de zuidwestgevel een reeks smalle lichtopeningen in de top. Aangrenzend aan elk zijde een twee bouwlagen tellend gebouw met rondboogvormige portiek-toegang (Landbouwstraat 82 en Veeteeltstraat 125) in oorsprong bestemd voor respectievelijk huurkantoor en schaftlokaal met washok. Elk heeft horizontaal verdeelde bovenlichten met luifels, verlaagd bij de hoek en overigens blinde straatgevels, en een lager aangebouwd gedeelte met gekoppelde vensters in de uitgebouwde beganegrond-laag, waarboven een ommuurd balcon. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 335310
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zuidwestelijke reeks winkels en bovenwoningen in Amsterdam

Oostelijke reeks van twee korte reeksen met woningen en hoekwinkel

Veeteeltstraat 118
Amsterdam
OOSTELIJKE REEKS VAN TWEE KORTE REEKSEN MET WONINGEN EN HOEKWINKEL. Korte reeks met woningen en hoekwinkel in dezelfde trant als Landbouwstr..

Westelijke reeks woningen

Veeteeltstraat 127
Amsterdam
WESTELIJKE REEKS WONINGEN. Aan de reeks winkels en bovenwoningen gebouwde reeks van twee bouwlagen hoge woningen met overkragende bovenmuur ..

Westelijke reeks van twee reeksen garages

Landbouwstraat 84
Amsterdam
WESTELIJKE VAN TWEE REEKSEN GARAGES. Reeks lage garages of karrenbergplaatsen uit 1926-28, waarbij de dubbele deuren worden gescheiden door ..

Openbare leeszaal en bibliotheek

Brink 43
Amsterdam
OPENBARE LEESZAAL EN BIBLIOTHEEK. Het in 1926-28 als 'openbare leeszaal en bibliotheek' opgetrokken gebouw is vrijwel spiegelbeeldig aan het..

Noordwestelijke reeks middenstandswoningen

Brink 4
Amsterdam
NOORDWESTELIJKE REEKS MIDDENSTANDSWONINGEN. Drie bouwlagen hoge reeks uit 1926-28 met boven- en benedenwoningen, waarbij de bovenwoningen li..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)