Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Havenkazerne in Schoonhoven

Militair Object

Kazerneplein 4
2871CZ Schoonhoven
Zuid Holland

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van Havenkazerne

V. m. Kazerne. Gebouw, bestaande uit drie vleugels van beganegrond en twee verdiepingen met schilddaken, die een binnenplaats omsluiten. Eerste helft 19e eeuw. Hardstenen plint; bakstenen, geblokte hoeklisenen; hardstenen cordonlijsten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33509
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Havenkazerne
RM33509 Schoonhoven - Kazerne (foto 4).jpg
Locatie Schoonhoven
Oorspr. functie arsenaal
Huidig gebruik museum, appartementen
Bouw gereed 1627
Verbouwing 1862
Bouwstijl Neoclassicisme
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 33509
Architect A. Oudijk (1862)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Havenkazerne is een voormalige kazerne in de Nederlandse stad Schoonhoven.

Geschiedenis

In 1412 werd aan de Oude Haven het St. Elisabethklooster gebouwd. Het werd verwoest bij de stadsbrand in 1518, maar later weer opgebouwd. Na de reformatie werden katholieke diensten verboden en werd de kerk van het klooster afgebroken, de kloostergebouwen kregen een andere bestemming. In 1627 werd op deze plaats de huidige zuidvleugel gebouwd als arsenaal. Het restant van de voormalige kloostergebouwen werd ingericht als oudevrouwenhuis (opgeheven in de 18e eeuw). In 1827 werd in het voormalige arsenaal een opslag voor hennep ingericht en op de bovenverdieping een school.

Kazerne

In 1862 vond een grote verbouwing plaats; onder leiding van architect Oudijk werden de oost- en noordvleugel gebouwd, waardoor een u-vorm ontstond, en kreeg het gebouw een neoclassicistisch uiterlijk. Het werd ingericht als kazerne. De Artillerie Instructie Compagnie kreeg haar plaats in het gebouw, tot zij in 1922 werd opgeheven. Tijdens de verbouwing van het stadhuis in de jaren twintig, was het gemeentebestuur in de kazerne gevestigd. Van 1946 tot 1950 herbergde de kazerne de dienstplichtigen, die weigerden mee te vechten in de oorlog in Indonesië.[1] Vervolgens was van 1950 tot 1966 het regiment Van Heutsz in de kazerne gevestigd.

Anno nu

Sinds 1978 is in de zuidvleugel het Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum (tegenwoordig: Nederlands ZILVERMUSEUM Schoonhoven) gevestigd. De twee andere vleugels werden in 1984 verbouwd tot appartementen. Het pand is erkend als rijksmonument.[2]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Havenkazerne in Schoonhoven

Woonhuis

Doelenplein 12
Schoonhoven
Inleiding Voormalige KANTINE behorend bij de kazerne die achter dit pand aan de Oude Haven is gesitueerd. De vestingstad Schoonhoven kreeg ..

Dwarshuis met verdieping en zadeldak

Oude Haven 9
Schoonhoven
DWARSHUIS met verdieping en zadeldak; 16e of 17e eeuw. De gepleisterde voorgevel heeft in het midden der 19e eeuw het huidige uiterlijk gekr..

Woonhuis

Oude Haven 11
Schoonhoven
Inleiding WOONHUIS circa 1870 gebouwd in Eclectische stijl. Het pand werd in opdracht van Kaashandelaar Willemswaard gebouwd voor zijn zoon..

Pand met lijstgevel

Oude Haven 13
Schoonhoven
Pand met lijstgevel, waarvan de consoles van de deuromlijsting en de vier consoles van de kroonlijst gesneden zijn in overgangsvormen tussen..

Waag

Dam 9
Schoonhoven
Waag. Bouwwerk uit 1617 met op korbelen overstekende kap en gesneden renaissance-deuromlijstingen. Hersteld en van Ionische hoekzuilen voorz..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)