Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadskorenpakhuis in Schoonhoven

Gebouw

Koestraat 72
2871DS Schoonhoven
Zuid Holland

Bouwjaar: 1566


Beschrijving van Stadskorenpakhuis

Stadskorenpakhuis. Renaissancetrapgevel, 1566, gerestaureerd in 1906. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33483
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het stadskorenpakuis links en rechts de gevelsteen met het wapen van Schoonhoven

Het Stadskorenpakhuis is een voormalige 16e-eeuwse graanopslag in de Nederlandse stad Schoonhoven.

In 1564 was er sprake van een strenge winter, waardoor oogsten mislukten en er voedselschaarste en een grote behoefte aan granen ontstond. Om te voorkomen dat er weer zo'n gebrek aan koren zou ontstaan, nam de vroedschap van Schoonhoven het besluit om een pakhuis in te richten voor graanopslag. In 1566 werd aan de westzijde in de Koestraat een erf van de commanderij van de Duitse Orde gekocht, waarop een pand werd gebouwd. De aankoop en bouw werd bekostigd door de verkoop van der stede schael, een kostbare zilveren bokaal.

Het gebouw is opgetrokken in renaissancestijl, het bestaat uit drie verdiepingen en heeft een trapgevel. Op de bovenste twee verdiepingen werd het koren opgeslagen, op de onderste verdieping zat een schooltje. Op een gevelsteen staat het stadswapen van Schoonhoven en de tekst: Doer 't uitvriesen des coorns voerleden, waer uut volchde duertijt, ben ick ghebout tot stads coorn behout ter gemeente profijt (uitvriesen = bevriezen, duertijt = hongersnood).

In 1748 werd het pand verkocht. Het heeft nadien nog gediend als opslagplaats voor hennep. Begin 20e eeuw was er sprake van dat het gebouw gesloopt zou worden. Er werd toch gekozen voor restauratie (1906), waarna er een bank in werd gevestigd.


Monumenten in de buurt van Stadskorenpakhuis in Schoonhoven

Pand waarvan de ingezwenkte geveltop een geprofileerde, gebogen afdekking bezit

Koestraat 68
Schoonhoven
Pand, waarvan de ingezwenkte geveltop een geprofileerde, gebogen afdekking bezit, waarin: anno 1776. Gerestaureerd 1937.

Pand onder zadeldak. De geel gepleisterde lange gevel aan de Koestraat heeft een getand deurkalf en vensters met negenruitsramen

Koestraat 78
Schoonhoven
Laat-middeleeuws PAND onder zadeldak. De geel gepleisterde lange gevel aan de Koestraat heeft een getand deurkalf en vensters met negenruits..

Gereformeerd Weeshuis

Koestraat 80
Schoonhoven
Gereformeerd Weeshuis. Pand, onder twee evenwijdige schilddaken. Het blijkens stichtingsstenen uit 1863 daterende gebouw heeft een voorgevel..

Drie panden, waarvan de benedenverdiepingen tot een winkel zijn samengetrokken. Het linker pand (nr 68 ?) heeft een gesneden kroonlijst met Lod. XIV-c ..

Haven 68
Schoonhoven
Drie panden, waarvan de benedenverdiepingen tot een winkel zijn samengetrokken. Het linker pand (nr 68 ?) heeft een gesneden kroonlijst met ..

Pand met gepleisterde lijstgevel

Haven 66
Schoonhoven
Pand met gepleisterde lijstgevel, derde kwart 19e eeuw. Schilddak. De vensters hebben geprofileerde omlijstingen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)