Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoevecomplex rond binnenplaats in Epen

Boerderij

Terzieterweg 7
6285ND Epen (gemeente Gulpen Wittem)
Limburg

Bouwjaar: 18e/19e eeuw


Beschrijving van Hoevecomplex rond binnenplaats

Binnen het beschermde dorpsgezicht Plaat-Diependaal gelegen, hoofdzakelijk in 18e- en 19e-eeuws vakwerk en ten dele in baksteen opgetrokken HOEVECOMPLEX (niet meer als zodanig in gebruik) rond binnenplaats, bij het woongedeelte met verdieping en onder met Hollandse pannen gedekte zadeldaken (met schild). Aan de noordzijde van de binnenplaats het woongedeelte met verdieping onder zadeldak (nok I straat) en met tegen de oostgevel een lagere aanbouw met verdieping onder zadeldak (nok I straat) met schild en afhang over aanbouw aan de noordzijde. Aan de oost- en zuidzijde de schuren op L-vormige plattegrond. De gevels, waarvan het vakwerk ten dele vervangen c.q. beklampt is door metselwerk, hebben een, ten dele zwart geverfde, stenen voet, zwart stijl- en regelwerk en met leem gevulde vakken, die evenals het metselwerk witgeschilderd zijn. In het woongedeelte kleine en grotere 4- en 6-ruits vensters. Vanwege de constructie, de hoofdvorm en de samenhang met het beschermde dorpsgezicht een goed en representatief voorbeeld van 18e en 19e eeuwse vakwerkbouw en als zodanig van belang uit oogpunt van oudheidkundige en volkskundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 334772
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoevecomplex rond binnenplaats in Epen

Langgerekt vakwerkhuis en bakhuis

Terzieterweg 9
Epen (Gemeente Gulpen Wittem)
Inleiding (complex) Complex, bestaande uit twee onderdelen, t.w. (1) een langgerekt vakwerkpand uit de 18de eeuw en ten zuidwesten daarvan..

Langgerekt vakwerkpand

Terzieterweg 14
Epen (Gemeente Gulpen Wittem)
Langgerekt vakwerkpand, XVIII.

Chèvre

Kuttingerweg 2A
Epen (Gemeente Gulpen Wittem)
Bakstenen huis met verdieping en zadeldak; plint van breuksteen; vensteromlijstingen van Naamse steen, beneden in de voorgevel met onderbrok..

Langgerekt pand van vakwerk en baksteen

Diependalsweg 1
Epen (Gemeente Gulpen Wittem)
Langgerekt pand van vakwerk en baksteen, XVIII-XIX.

Hoeve van vakwerk en met planken beklede topgevel

Diependalsweg 2
Epen (Gemeente Gulpen Wittem)
HOEVE van vakwerk, XVIII. Topgevel met planken bekleed.

Kaart & Routeplanner