Vakwerkhuis in Epen

Roodweg 12
6285AA Epen (gemeente Gulpen Wittem)

Beschrijving van Vakwerkhuis

Uit de 18e eeuw daterend VAKWERKHUIS met verdieping, op rechthoekige plattegrond, onder met hollandse pannen gedekt zadeldak (nok I straat) en met tegen de noordgevel aangebouwd een vakwerk schuurtje onder met Hollandse pannen gedekt zadeldak (nok I straat). De gevels hebben grotendeels een stenen voet, met baksteen en leem gevulde vakken (vakwerk voor een klein gedeelte vervangen door baksteen) en zijn, met uitzondering van de zwarte plint en het zwarte stijl- en regelwerk van het schuurtje, wit geschilderd (geweest). In de westgevel van het huis een getoogd 6-ruits venster, twee deuren met hardstenen drempel (en stoeptree) en twee tweelichtvensters met 6-ruits draairamen op de begane grond en twee tweelichtvensters met 6-ruits draairamen op de verdieping. Vanwege de constructie en de hoofdvorm een goed en representatief voorbeeld van 18e eeuwse vakwerkbouw en als zodanig van belang uit oogpunt van oudheidkundige en volkskundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)