Meer dan 63.000 rijksmonumenten


vakantiehuis met schuur in Rockanje

Woonhuis

Rondeweiweg 5
3235CN Rockanje (gemeente Westvoorne)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1929-1930
Architect: J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt


Beschrijving van vakantiehuis met schuur

Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen door J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt in 1929-30 in opdracht van M.A.G. van der Leeuw ontworpen geheel vrijstaand VAKANTIEHUIS met SCHUUR. Het is samengesteld uit cubische bouwvolumes op een langgerekte plattegrond met in- en uitspringende hoeken, en deels opgetrokken in baksteen, deels in hout, waarbij de platte daken van schuine lekranden zijn voorzien. Het O-blok - waarin de woonkamer is ondergebracht - is opgetrokken in baksteen, met witgepleisterde vlakke muren op een zwarte plint, en heeft ten dele een tweede bouwlaag; uiterst rechts wordt het lagere, van grote ramen voorziene gedeelte overdekt door een ver uitstekende luifel, die op een dunne stalen kolom steunt. De W-vleugel is geheel opgetrokken in hout - met voornamelijk liggende rabatdelen, afgewisseld door staand beschot - en bevat op de ZW-hoek een afgeronde uitbouw en op de NW-hoek een blokvormige uitbouw. Aan de O-zijde is de vleugel - ter onderbrenging van de keuken - doorgetrokken tot de meest oostelijke muur van het betonnen gedeelte. De in houten kozijnen gevatte vensters - horizontaal en verticaal - zijn verschillend van grootte en harmonisch over de gevels verdeeld, op basis van een vaste maat-eenheid en afhankelijk van de bestemming der binnenruimten. De lage, blokvormige schuur is uitgevoerd als het O-blok en sluit daarop via een betonnen muur - met poort - aan, en heeft alleen aan de Z-zijde een geheel blinde gevel. De hoofdingang bevindt zich in het midden van de N-gevel; de houten deur bevat een cirkelvormig venster. Een zij-ingang naar de keuken - een houten deur met drieledig venster - bevindt zich in de O-gevel. De vensters in de slaapvertrekken zijn lage bovenlichten; bij de Z-hoek van het ZO-terras onder de luifel is een smal windscherm - bestaand uit staal en glas - geplaatst. In de woonkamer is tegen deze hoek de open haard aangebracht, waarvan de schoorsteen boven het hoge bouwblok uitsteekt; tegen de lange wand is een doorgaande, lage ladenkast geplaatst. Aan de Z-zijde zijn voorts enige ongepleisterde bakstenen tuinmuurtjes opgetrokken die ten dele de plattegrond van het huis weerspiegelen. Vakantie-woonhuis en schuur vanwege de algehele architectonische en technische vormgeving - ondanks later aangebrachte gedeeltelijke gevelbekleding en afwijkende kleurstelling van de oorspronkelijke grijsgeverfde kozijnen - als representatief voorbeeld van de Nederlandse bijdrage aan het Nieuwe Bouwen uit de periode 1920-40 van algemeen belang wegens de betekenis voor de ontwikkeling van de moderne architectuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 334746
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van vakantiehuis met schuur in Rockanje

Nederlands Hervormde Kerk

Dorpsweg 27
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Ned.Herv.Kerk. Eenbeukig schip met smaller, rechthoekig gesloten koor (XVI) Eiken trekbalken met korbelen en sleutelstukken met peerkraalpro..

Korenmolen

Molendijk 32
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Molen. Aan de N.O. zijde van het dorp een ronde, bakstenen KORENMOLEN uit 1718.

Quacksche Stee

Tussenweg 4
Hellevoetsluis
Hoeve "De Quacksestee". Goed bewaarde boerderij van het voor de streek karakteristieke middenlangsdeeltype van de Vlaamse schuurgroep, eerst..

Landhuis Strypemonde

Windgatseweg 18
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Inleiding In 1937-1938 naar ontwerp van architect J.W. Janzen op een restant van de St. Pietersdijk gebouwd LANDHUIS, dat van oorsprong de ..

Landgoed Strypemonde: toegangshek

Windgatseweg 18
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Inleiding TOEGANGSHEK behorende bij het in de jaren 1936-1937 in opdracht van James van Hoey Smith tot stand gekomen complex landgoed Stryp..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)