Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Hillebrandt in 's Gravenhage

Woonhuis

Van Soutelandelaan 42
2597EZ 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1935-36 1935 1935-36
Architect: G. Rietveld Rietveld, Gerrit G. Rietveld


Beschrijving van Huis Hillebrandt

Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen door G.Th. Rietveld in opdracht van G.H. Hillebrand in 1935-'36 ontworpen, geheel vrijstaand WOONHUIS met GARAGE. Het is samengesteld uit een twee bouwlagen tellend hoofdblok onder laag tentdak met recht overstek en de op de N-hoek aangebouwde garage en opgetrokken in baksteen met vlakke, witgepleisterde muren op een lage ongepleisterde plint, doorbroken door in smalle stalen kozijnen gevatte vensters met grote dito onderverdeling en een op een vaste maatverhouding gebaseerde, variabele grootte. De ingang bevindt zich geheel rechts in de van de weg afgekeerde NO-gevel in het lage, met de garage verbonden bouwblok; het hogere hoofdblok bevat links een gesloten muurvlak en in het midden en rechts, per bouwlaag, elk drie en twee gekoppelde vensters, waarbij het venster rechtsonder naar beneden is doorgetrokken. De ZO-gevel - langs de straat - bezit een vrijwel blinde middenstrook - met slechts een klein bovenraam - en per bouwlaag elk links een dubbelvenster, het onderste langer, en rechts een drieledige vensterstrook. De ZW-gevel is doorbroken door vele glasvlakken en rechts boven van een balcon met stalen buisleuning voorzien en links een kleine uitbouw. De NW-gevel is grotendeels gesloten, met beneden alleen rechts een klein venster en op de verdieping links en rechts elk een venster. Woonhuis vanwege de algehele architectonische en technische vormgeving (zowel in exterieur als in interieur) en situering - ondanks latere wijzigingen ter plaatse van de oorspronkelijk tegen de ZW-aanbouw aangebrachte kas en de toegevoegde NW-aanbouwen - als representatief voorbeeld van de Nederlandse bijdrage aan het Nieuwe Bouwen uit de periode 1920-40 van algemeen belang wegens de betekenis voor de ontwikkeling van de moderne architectuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 334732
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Hillebrandt in 's Gravenhage

Villa Hartog

Van Soutelandelaan 141
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande witte villa, omgeven door een tuin, met uitgebouwde garage, gebouwd in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid in l937-l..

Huis Leembruggen

Nyelantstraat 6
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven villa uit 1935-1936 in de stijl van het Nieuwe Bouwen. De villa is in opdracht van mr. C.J. Le..

woonhuis

Ruychrocklaan 221
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaand BUNKERHUIS met TERRASSENAANLEG en TUIN, gebouwd op de restanten van een bunker. Het huis is gelegen in Benoordenhout,..

Huis Mees

Van Ouwenlaan 42
's Gravenhage
Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen in 1934 door G.Th. Rietveld in opdracht van R.T.A. Mees ontworpen en in 1936 gebouwd geheel vrijs..

american protestant church

esther de boer-van rijklaan 20
's-gravenhage
Kerkgebouw met vrijstaande klokkentoren.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)