Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langgevel-boerderij onder met riet gedekt wolfdak, waarvan het schuurgedeelte zich aan de zijde van het achtererf met een sprong verbreedt in Uitwijk

Boerderij

Langstraat 15
4288JK Uitwijk (gemeente Woudrichem)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1650


Beschrijving van Langgevel-boerderij onder met riet gedekt wolfdak, waarvan het schuurgedeelte zich aan de zijde van het achtererf met een sprong verbreedt

Uit 1650 daterende langgevel-boerderij onder met riet gedekt wolfdak, waarvan het schuurgedeelte zich aan de zijde van het achtererf met een sprong verbreedt. In de kopgevel met vlechtingen en staafankers aan de zijde van de Uitwijksestraat, een 9-ruits schuifvenster, drie 6-ruitsschuifvensters en een zolderluik. De lange gevel aan de zijde van het achtererf bevat in het woongedeelte drie 6-ruits schuifvensters met luiken en is voor het overige grotendeels vernieuwd en voorzien van betonnen stalvensters. De lange gevel met staafankers (een met siersmeedwerk) aan de zijde van de Langstraat bevat in het woongedeelte twee kelderlichten, vijf 16-ruits schuifvensters, een deur met 3-ruits bovenlicht en een vrij recent zoldervenster met daarboven opwippende dakvoet en heeft een grotendeels met gepotdekselde houten delen bekleed schuurgedeelte met deeldeur en staldeur. Voor het woongedeelte van deze gevel staan ter bescherming tegen overmatige zonneschijn een drietal knotlinden. Op het erf staat een waarschijnlijk 19e eeuwse, open houten wagenschuur onder asymmetrisch, met pannen gedekt zadeldak. Fraaie boerderij met wagenschuur en drie knotlinden voor de voorgevel van belang uit oogpunt van oudheidkundige en volkskundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 334707
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langgevel-boerderij onder met riet gedekt wolfdak, waarvan het schuurgedeelte zich aan de zijde van het achtererf met een sprong verbreedt in Uitwijk

Hervormde Kerk

Kerkplein 2
Uitwijk (Gemeente Woudrichem)
Ned. Hervormde Kerk. Eenbeukige kerk met 14e eeuws schip, een smaller en hoger driezijdig gesloten koor (begin 15e eeuw), en een zware vlak ..

Vrijstaande berghok, voorheen varkenshok

Eng 2
Uitwijk (Gemeente Woudrichem)
Omschrijving onderdeel 3. Inleiding Het vrijstaande BERGHOK, voorheen varkenshok, ligt aan de noordwestkant van de boerderij. Omschrijvi..

Bakhuis

Eng 2
Uitwijk (Gemeente Woudrichem)
Omschrijving onderdeel 2. Inleiding Het BAKHUIS, met smeedijzeren balkankers die het jaartal 1605 aangeven, bevindt zich links naast het ..

Boerderij met stijlkenmerken van de Renaissance

Eng 2
Uitwijk (Gemeente Woudrichem)
Omschrijving onderdeel 1. Inleiding De BOERDERIJ uit de eerste helft van de 17e eeuw met stijlkenmerken van de Renaissance, is nu in gebr..

Boerderij gelegen op een vliedberg

Almweg 9
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Boerderij gelegen op een vliedberg; bakstenen gebouw onder afgewolfd rieten zadeldak en vrijstaande houten schuur. Het woongedeelte is tweeb..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)