Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Op verhoging gelegen boerderij met dwarsdeel, onder met riet gedekt wolfsdak in Almkerk

Boerderij

Almweg 7
4286LG Almkerk (gemeente Woudrichem)
Noord Brabant

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Op verhoging gelegen boerderij met dwarsdeel, onder met riet gedekt wolfsdak

Op verhoging gelegen, 19e eeuwse boerderij met dwarsdeel, onder met riet gedekt wolfdak; bedrijfsgedeelte ten dele bekleed met gepotdekselde houten delen. In de voorgevel een kelderlicht, een vernieuwd 9-ruits venster, drie 6-ruits schuifvensters en twee 4-ruits zoldervensters. In de rechter zijgevel een 2-ruits venster met daarboven opwippende dakvoet, een klein venster, een deur met daarboven opwippende dakvoet, een staldeur, deeldeuren onder afzonderlijke, met riet gedekte insteekkap (schilddak) en een staldeur met daarboven opwippende dakvoet. In linker zijgevel enige kleine vensters. Boerderij van belang uit oogpunt van oudheidkundige en volkskundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 334638
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Schematische weergave van een wolfsdak

Een wolfsdak of wolfdak is een zadeldak, met twee afgeschuinde vlakken aan de korte zijden. Deze afgeschuinde vlakken worden ook wel wolfseinden of wolfeinden genoemd. De helling van deze uiteinden is vaak steiler dan die van de aangrenzende grote dakvlakken. Het werkwoord afwolven wat afschuinen van het einde van een zadeldak is, ligt hier aan ten grondslag.[1]

Omdat de uiteinden van een wolfsdak in het oog vallen, werden deze vaak versierd met een piron.


Monumenten in de buurt van Op verhoging gelegen boerderij met dwarsdeel, onder met riet gedekt wolfsdak in Almkerk

Boerderij gelegen op een vliedberg

Almweg 9
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Boerderij gelegen op een vliedberg; bakstenen gebouw onder afgewolfd rieten zadeldak en vrijstaande houten schuur. Het woongedeelte is tweeb..

Langgevel-boerderij onder met riet gedekt wolfdak, waarvan het schuurgedeelte zich aan de zijde van het achtererf met een sprong verbreedt

Langstraat 15
Uitwijk (Gemeente Woudrichem)
Uit 1650 daterende langgevel-boerderij onder met riet gedekt wolfdak, waarvan het schuurgedeelte zich aan de zijde van het achtererf met een..

Hervormde Kerk

Kerkplein 2
Uitwijk (Gemeente Woudrichem)
Ned. Hervormde Kerk. Eenbeukige kerk met 14e eeuws schip, een smaller en hoger driezijdig gesloten koor (begin 15e eeuw), en een zware vlak ..

Boerderij, bakstenen gebouw met T-vormig woongedeelte en bedrijfsgedeelte met dwarsdeel en deeldeuren in kapel

Zandwijk 6
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Boerderij, bakstenen gebouw met T-vormig woongedeelte en bedrijfsgedeelte met dwarsdeel en deeldeuren in kapel. Woonhuis onder afgewolfd rie..

Bakhuis

Eng 2
Uitwijk (Gemeente Woudrichem)
Omschrijving onderdeel 2. Inleiding Het BAKHUIS, met smeedijzeren balkankers die het jaartal 1605 aangeven, bevindt zich links naast het ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)