Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Synagoge in Schoonhoven

Kerkelijk Gebouw

Haven 13
2871CK Schoonhoven
Zuid Holland

Bouwjaar: 1838


Beschrijving van Synagoge

V.m. Synagoge, gedateerd 5598 (1838) en 5628 (1868), welk laatste jaartal slaat op de modernisering, waarbij de huidige voorgevel met middenrisaliet en rondboogvensters met gietijzeren traceringen tot stand kwam. Vier stoeppalen met kettingen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33430
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Edelambachtshuis aan de Haven te Schoonhoven

De synagoge in de Nederlandse stad Schoonhoven werd gebouwd in de 19e eeuw.

Vanaf het midden van de 18e eeuw was er een joodse gemeente in Schoonhoven actief. In 1817 werd een bovenkamer aan de Kerkstraat als gebedshuis gebruikt. In 1823 werd het 17e-eeuwse koopmanshuis Brandenburg aan de Haven aangekocht om te worden verbouwd tot synagoge. In de 17e eeuw was er in de nog bestaande kelder een zeepziederij gevestigd. Willem Littel was als aannemer verantwoordelijk voor de verbouw. Door geldgebrek kon de synagoge pas in 1838 worden gewijd.[1]

In 1868[2] werd het gebouw door aannemer Jacob Hendrik Littel Wzn. opnieuw verbouwd. Er werd onder meer een nieuwe neoclassicistische voorgevel geplaatst met middenrisaliet en rondboogvensters met gietijzeren traceringen. Zeven jaren later werd een mikwe aan de achterkant van de synagoge gebouwd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het interieur van het gebouw vernield. De joodse bevolking werd weggevoerd en, op twee na, vermoord. De thorarollen waren bijtijds naar Amsterdam gebracht en bleven zo gespaard.

In 1947 werd de joodse gemeente in Schoonhoven opgeheven en bij die van Rotterdam gevoegd. Het gebouw wordt sindsdien voor andere doeleinden gebruikt.

Edelambachtshuys

In 1952 werd de voormalige synagoge, na een restauratie, door het Gilde St Eloy in gebruik genomen als Edelambachtshuys. De opening, door commissaris van de Koningin Kesper, vond plaats op 4 juli van dat jaar.[3] In 1974 werd het gebouw gekocht door juwelier Rikkoert. Ook in 1983 werd het gebouw weer gerestaureerd. In het gebouw is een museum voor zilversmeedkunst gevestigd. Het museum herbergt een collectie Schoonhovens zilver, dat werd vervaardigd tussen 1600 en 1930.[4]


Monumenten in de buurt van Synagoge in Schoonhoven

Pand met eenvoudig lijstgeveltje

Haven 11
Schoonhoven
PAND met eenvoudig lijstgeveltje. Deur bovenlicht derde kwart 19e eeuw. Schuiframen met gegroefde middenstijlen. Rechts een stoeppaal.

Pand met schilddak en lage bovenverdieping

Haven 15
Schoonhoven
Pand met schilddak, 17e eeuw (?) en lage bovenverdieping. Gepleisterde lijstgevel, van karakter eerste helft 19e eeuw.

Tussengebouw

Lange Weistraat 4
Schoonhoven
Achter v.m. Synagoge (Haven 13) en Lage Weistraat 4 geplaatste TUSSENBOUW, platafgedekt en een bouwlaag bevattend, waarin een ritueel bad; h..

Pand met schilddak en gepleisterde gevel onder rechte kroonlijst, waarin panelen

Haven 17
Schoonhoven
Pand met schilddak en gepleisterde gevel onder rechte kroonlijst, waarin panelen. De risalerende gevel met Empiredeurconsoles en ijzeren sto..

Deftig herenhuis, waarvan de hoge lijstgevel een risaliet bezit en een houten triglyphenlijst

Haven 19
Schoonhoven
Deftig herenhuis, waarvan de hoge lijstgevel een risaliet bezit en een houten triglyphenlijst. Hardstenen plint, gesneden deur, Lod. XIV en ..

Kaart & Routeplanner