Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Geelgieterij 2 Voorm. geelgieterij Keverling, ovengebouw en slijperij in Joure

Nijverheid Industrie

Geelgietersstraat 6
8501CA Joure (gemeente Skarsterlân)
Friesland

Bouwjaar: 1911


Beschrijving van Geelgieterij 2 Voorm. geelgieterij Keverling, ovengebouw en slijperij

GEBOUW II: in 1911 uit gele friese steen en oranje-rode (sier)steen opgetrokken gebouw met (alleen voor wat betreft het exterieur) een als het ware basilicale aanleg, bestaande uit twee lagen tellend centraal bouwlichaam onder met friese golfjespannen gedekt zadeldak met fors overstek en doorhangende makelaar met bewerkt latwerk en, te weerszijden, een verdiepingloze vlakgedekte vleugel; aan de achterzijde van het hoofdblok een dito verdiepingloos blok. Het gehele gebouw uitgerust met een groot aantal getoogde ramen met gietijzeren verdeling; in oranje-rode siersteen uitgevoerde 1 steens hanekammen en geprofileerde bakstenen vensterbanken; in de geveltoppen een rond venster met gietijzeren roostracering aan voorzijde en een rechthoekig lichtgetoogd venster met gietijzeren tracering aan achterzijde; deuren; gietijzeren sier-ankers; staafankers; aardige vergaarbakken; op de voorgevel de jaartallen 1854 en 1911; de rondgemetselde schoorsteen is behoudens het basement afgebroken bij de restauratie in 1984/85. Het interieur bevat de cokes- en gasoven der voormalige gieterij en machinerieen der slijperij, schuurderij en polijsterij, ten behoeve waarvan de verdiepingsvloer van het centrale blok is uitgevoerd met zware op I-profielen rustende troggewelven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 334035
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Geelgieterij 2 Voorm. geelgieterij Keverling, ovengebouw en slijperij in Joure

Geelgieterij 3 Voorm. geelgieterij Keverling, "zaal voor daklozen"

Geelgietersstraat 6
Joure (Gemeente Skarsterlân)
GEBOUW III: een in aanleg vermoedelijk eveneens begin 20e-eeuws gebouw - de voormalige z.g. zaal voor daklozen - in 1954 verbouwd en aangepa..

Geelgieterij 1 Voorm. geelgieterij Keverling, gieterij

Geelgietersstraat 11
Joure (Gemeente Skarsterlân)
GEBOUW I: in 1854 in gele friese steen opgetrokken twee bouwlagen tellende voormalige gieterij onder met pannen gedekt zadeldak; raam- en de..

Pakhuis in ambachtelijk-traditionele stijl (Douwe Egberts) (Johannes Hesselhuis)

Geelgietersstraat 1
Joure (Gemeente Skarsterlân)
Inleiding Het PAKHUIS, gebouwd in 1898 in Traditioneel-ambachtelijke stijl, maakte onderdeel uit van het bedrijf Douwe Egberts. Het werd ge..

Penninga's Molen

Molenweg 55
Joure (Gemeente Skarsterlân)
Penninga's molen. Voormalige bovenkruier met stelling en stalen roeden.

Herenhuis in eclectische stijl met aangebouwd fabrieksgedeelte en kantoor (Douwe Egberts)

Midstraat 99
Joure (Gemeente Skarsterlân)
Inleiding Statig Eclectisch HERENHUIS met aangebouwd FABRIEKsgedeelte en KANTOOR. Het samengestelde gebouw is verbonden met de geschiedenis..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)