Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pompstationgebouw met machinekamer en ketelhuis in Rotterdam

Nijverheid Industrie

Watertorenweg 160
3063HA Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1884-1888


Beschrijving van Pompstationgebouw met machinekamer en ketelhuis

POMPSTATIONSGEBOUW met machinekamer en ketelhuis. In 1884-88 in eclectische trant gebouwd complex, in 1895 uitgebreid, met twee uitstekende vleugels. Opgetrokken in baksteen, afgewisseld met gele ijsselsteen, onder zinken zadeldaken met lichtkoepel en lantaarnvormige ontluchtingskokers. Alle gevels bevatten halfrond afgesloten vensters met houten roedenverdeling en eenvoudige omlijsting, en natuurstenen boogfriezen. De lange gevels bevatten lisenen en rechtafgesloten spaarvelden met tandlijsten. Aan de zuidzijde torenvormige uitbouw met arkeltorentjes, aan de oostzijde een bescheiden middenrisaliet met topgevel. De korte gevels zijn voorzien van natuurstenen hoekpilasters met in drie geledingen opgebouwde bekroning, en arkelvormige torentjes halverwege de geknikte, afgeschuinde zijden, de top bekroond door een obelisk. (De gevels aan de westzijde thans gewijzigd.). Inwendig witgepleisterde wanden met blokgroeven en boogvormige omlijstingen en bovenlangs palmetranden. In top westwand pompstation een allegorische voorstelling van de drinkwatervoorziening in Rotterdam in reliƫf. Kapconstructie met geklonken gietijzeren balken. Filterbedden met filterhuisjes nrs 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 23, 24, 25 (alles aangegeven op kaart zone A). In verschillende stadia vanaf 1873 deels evenwijdig aan elkaar, deels onder een scherpe hoek, aangelegde reeksen filterbedden met bijbehorende filterhuisjes. De filterbedden bestaan uit met baksteen beklede bassins, met uitsluitend rechte wanden van 1000 m2 oppervlak elk. Elk filterhuisje heeft een bakstenen onderbouw in het filterbassin en bevat ter hoogte van de met klinkers bestrate kokerwanden een natuurstenen sokkel; voor het overige is het opgetrokken uit baksteen, afgewisseld met gele ijsselsteen, en een natuurstenen band ter hoogte van de hooggeplaatste dorpels der halfrond afgesloten vensters; het wordt afgedekt door een zinken zadeldak met lantaarnvormige ontluchtingskoker. Aan de blinde achterzijde bevindt zich plaquette met nummer en bouwjaar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 333995
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pompstationgebouw met machinekamer en ketelhuis in Rotterdam

Laboratorium

Watertorenweg 160
Rotterdam
Laboratorium. Eenvoudig, uit het eerste kwart dezer eeuw daterend gebouw, bestaande uit een verhoogde middenpartij onder pannen zadeldak en ..

Watertoren

Watertorenweg 180/2
Rotterdam
WATERTOREN. Naar ontwerp van C.B. van der Tak in eclectische trant, met op Romaanse en oriƫntaalse bouwkunst geinspireerde motieven, gebouw..

Villa-achtige woning met verdieping onder samenstel van zadel- en schilddaken, opgetrokken in baksteen, afgewisseld met gele ijsselsteenbanden

Rijnwaterstraat 10
Rotterdam
Uit het laatste kwart der 19e eeuw daterende villa-achtige woning met verdieping onder samenstel van zadel- en schilddaken, opgetrokken in b..

Villa Trompenburg

Honingerdijk 80
Rotterdam
Omschrijving stalgebouw Honingerdijk 70. Omschrijving: STALGEBOUW in sobere Chalet-stijl uit circa 1880/1890, deel uitmakend van het compl..

Boerderij "In den Rustwat" met gevelsteen, doch van 17e-eeuwse uiterlijk

Honingerdijk 96
Rotterdam
Boerderij "In den Rustwat" met gevelsteen 1597, doch van 17e eeuwse uiterlijk. Verplaatst en in de oude vormen herbouwd in 1960.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)