Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groeneveldse Molen in Schipluiden

Molen

Woudseweg 186
2636AW Schipluiden (gemeente Midden Delfland)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1719


Beschrijving van Groeneveldse Molen

Groenveldsche Molen. Ronde, stenen poldermolen uit 1719. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33387
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Groeneveldse molen
Groeneveldse molen Schipluiden vert.jpg
Basisgegevens
Plaats Schipluiden
Bouwjaar 1719
Type grondzeiler
Kenmerken ronde stenen molen
Vlucht 25,0 m
Functie poldermolen
Bestemming  het bemalen van de Groeneveldsepolder, thans op vrijwillige basis
Restauraties  1986,2003
Monumentnummer  33387
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Groeneveldse Molen in de winter
Groeneveldse Molen in de winter
Portaal:  Molens

De Groeneveldse molen in Schipluiden is gebouwd in 1719 ter vervanging van een eerdere houten molen, die na blikseminslag was afgebrand. De molen is een van de weinige van vele watermolens die in de gemeente Midden-Delfland zijn overgebleven. De molen is sinds 1977 eigendom van het Hoogheemraadschap van Delfland en bemaalt, samen met een vijzelgemaal, de Groeneveldse polder. Tot 1960 werd de polder uitsluitend op windkracht bemalen. Na de bouw van een gemaal werd de molen stilgezet. Het scheprad dat het water 1,90 m opvoert werd begin jaren 80 uitgerust met een elektromotor, die nog steeds functioneert. De Groeneveldse molen is op grote afstand zichtbaar en is, wanneer deze draait, te bezichtigen. De molen is aan de landzijde witgeschilderd.

In de Groeneveldse molen bevindt zich een woning die tot in de jaren 70 van de 20e eeuw bewoond was. In de molenaarswoning bevinden zich onder andere bedsteden en een potkachel. De betegelde wand is opgebouwd uit replica's van de oorspronkelijke Delftsblauwe tegels. Bezoekers kunnen een indruk krijgen van de woonomstandigheden van een molenaarsgezin. In de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw woonden hier een molenaar met zijn vrouw en tien kinderen. Het zomerhuis waarin gedurende de zomer werd gewoond, is bij het herstel van de molen wegens bouwvalligheid afgebroken. De woning naast de molen, die door de molenaar met zijn gezin wordt bewoond, bevindt zich op de plaats van het oorspronkelijke zomerhuis.

Vlak naast de molen is een ´speelmolenpark´ met drie werkende speelmolens, waarin een aantal molenwerktuigen op kleine schaal graan malen, zeven en mengen. Een van de drie speelmolens wekt elektriciteit op voor de verlichting in de andere twee.

Molenaarswoning
Molenaarswoning: kleine bedstede

Monumenten in de buurt van Groeneveldse Molen in Schipluiden

Huize 't Woud

Woudseweg 180
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Ten z.w. van de kerk boerderij (17e eeuw) op T-vormige plattegrond. Steentje met: ren. 1764. Sommige vensters met ontlastingsbogen. Veelhoek..

Boerderij onder omlopend rieten schilddak

Woudtzicht 1
De Lier (Gemeente Westland)
BOERDERIJ uit de 17e eeuw onder omlopend rieten schilddak. Woongedeelte met in de zolderverdieping tweelichtskozijnen waarvan een met luikje..

Boerderij waarvan het dwarse woongedeelte rechts een onderkelderde opkamer heeft en gedekt wordt door een rieten wolfdak

Noord-Lierweg 4
De Lier (Gemeente Westland)
BOERDERIJ uit de 17e-18e eeuw, waarvan het dwarse woongedeelte rechts een onderkelderde opkamer heeft en gedekt wordt door een rieten wolfda..

Linde Hoeve

't Woudt 9
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Gaaf bewaarde boerderij (1665) met woongedeelte onder met riet gedekt schilddak, dat links wordt afgesloten door een puntgevel. Rechts opkam..

Hoeve op ongeveer t-vormige plattegrond, ontstaan door verscheidene vergrotingen. Dakbedekking riet en pannen. Ten dele nog ontlastingsbogen boven de ..

't Woudt 6
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Hoeve (17e-18e eeuw) op ongeveer t-vormige plattegrond, ontstaan door verscheidene vergrotingen. Dakbedekking riet en pannen. Ten dele nog o..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)