Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde Kerk in Schipluiden

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 3
2636CB Schipluiden (gemeente Midden Delfland)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1622

(1 recensie)

Beschrijving van Hervormde Kerk

Ned. Herv. Kerk. Laat-gotische dorpskerk uit de eerste helft van de 16e eeuw, bestaande uit een eenbeukig schip met houten klokketorentje (1810) en een drie traveeën diep, smaller koor met driezijdige sluiting. Westtoren in 1810 gesloopt. Vensters met bakstenen traceringen; houten tongewelven met trekbalken en korbelen, welker draagstenen gesneden wapenschilden bezitten. Gerestaureerd 1956-1958. Tot de inventaris behoren: eenvoudige preekstoel, 17e eeuw. met koperen lezenaar en twee kaarsenhouders; doophek met getorste koperen doopboog, bekroond door het dorpswapen; gesneden koorhek, 17e eeuw, met in de borstwering toogpanelen, balusters en verhoogd middendeel met fronton; twee herenbanken met overhuivingen, waarin wapens, de fraaiste gedateerd 1662; een herenbank zonder overhuiving, versierd met toogpanelen in het koor, 17e eeuw; in de koorsluiting een rijk gesneden epitaaf voor W.H. van Steenbergh, 1788; gepolychromeerd tiengebodenbord, 17e eeuw; een koperen kaarsenkroon, omstreeks 1700; enkele grafzerken, 16e en 17e eeuw. Mechanisch torenuurwerk, Van Bergen, elektrische opwinding. In een steunbeer van de kerk is een stenen zonnewijzer aange-bracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33377
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen (1)

Hervormde Kerk
5
Recensie door: ()
Tegenwoordig heet deze kerk Dorpskerk en is in gebruik van de Protestantse Gemeente Schipluiden.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde Kerk van Schipluiden
De Hervormde Kerk van Schipluiden
De Hervormde Kerk van Schipluiden
Plaats Schipluiden
Gebouwd in 17e eeuw
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  33377
Architectuur
Bouwmateriaal baksteen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Hervormde Kerk van Schipluiden is het oudste gebouw van het dorp Schipluiden (gemeente Midden-Delfland). Er bestaat al sinds 1294 een parochie op deze plaats. Na veel verbouwingen (in de 16e, 17e, 19e en 20e eeuw) heeft de kerk zijn huidige vorm gekregen.

De kerk werd gebouwd in de traditie van de Hollandse gotiek. Het kerkgebouw heeft een eenbeukig schip en een drie traveeën diep, smaller koor met een driezijdige sluiting en houten tongewelven met trekbalken en korbelen. De vensters hebben bakstenen traceringen. Het bevat vele bezienswaardigheden, onder andere enkele 17e-eeuwse heren- en schepenbanken, waarvan sommige met gesneden wapenschilden, een doophek en gesneden koorhek uit dezelfde eeuw, een grafkelder van het voormalige kasteel Keenenburg, grafzerken uit de 17e en 18e eeuw, en een 17e-eeuwse preekstoel. Een stenen zonnewijzer in een steunbeer van de kerk. In de toren een mechanisch uurwerk met elektrische opwinding, van klokkengieterij Van Bergen.


Monumenten in de buurt van Hervormde Kerk in Schipluiden

Vrijstaande Neo-Classicistische pastorie

Dorpsstraat 2
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding Vrijstaande Neo-Classicistische PASTORIE gebouwd in 1894, behorende bij de N.H. kerk uit de eerste helft van de 16e eeuw. Aan de ..

Rechts een pand met puntgevel waarin een zoldervenster met ontlastingsboog. Links een pand met puntgevel, versierd met vlechtingen en geblokte ontlast ..

Dorpsstraat 11
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Rechts een 17e eeuws pand met puntgevel waarin een zoldervenster met ontlastingsboog. Links een 17e eeuws pand met puntgevel, versierd met v..

Pand. Puntgevel, met vlechtingen, geprofileerde zijdekplaten, toppilaster op maskerconsole. Sieranker

Dorpsstraat 18
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Pand uit de 17e eeuw. Puntgevel, met vlechtingen, geprofileerde zijdekplaten, toppilaster op maskerconsole. Sieranker.

Zuilvormige gasoliepomp ten behoeve van de scheepvaart over de Gaag

Dorpsstraat 27
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding Zuilvormige GASOLIEPOMP ten behoeve van de scheepvaart over de Gaag, omstreeks 1930 vervaardigd door de N.V. Riel en De Graaf Den..

Tramstation

Otto van Zevenderstraat 2
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding Het ten behoeve van de Westlandsche Stoomtramweg-Maatschappij (WSM) omstreeks 1912 gebouwde TRAMSTATION is een tastbaar overblijf..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)