Muren en trappen met beelden en bollen van het voorplein in Amerongen

Drostestraat 20
3958BK Amerongen (gemeente Utrechtse Heuvelrug)

Beschrijving van Muren en trappen met beelden en bollen van het voorplein

MUREN EN TRAPPEN MET BEELDEN EN BOLLEN VAN HET VOORPLEIN. Rondom het voorplein bakstenen walmuren (aan de noordzijde) en keermuren (aan de west- en zuidzijde), in oorsprong nog daterende van voor de verwoesting van het kasteel in 1673, waarin aan de noord- en westzijde toegangen naar een kelder onder het voorplein. Deze muren bekroond door bakstenen, door pijlers met natuurstenen dekplaten gelede borstweringen, die via concave verhogingen aansluiten bij de pijlers van de poort en de doorgang tegen de uiteinden van stal en en koetshuis c.a. en aan de westzijde worden onderbroken door een stelsel van drie aaneengesloten trappen, waarvan de middelste omhoog leidt naar de bovenste verdieping van de brug naar het hoofdgebouw en de zijtrappen omlaag voeren naar het pad onderlangs het voorplein; de trappen zijn gevat tussen vier bakstenen pijlers met dekplaten, waarvan de buitenste worden bekroond door zandstenen bollen en de binnenste door zandstenen beelden, voorstellende allegorische vrouwenfiguren (waarschijnlijk 1678). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)