Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poort en doorgang aan het voorplein in Amerongen

Tuin Park Landgoed

Drostestraat 14
3958BK Amerongen (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: laatste kwart 17e eeuw


Beschrijving van Poort en doorgang aan het voorplein

POORT EN DOORGANG AAN HET VOORPLEIN. Tegen de uiteinden van stal en koetshuis c.a. geplaatste toegangsomlijstingen, waarvan de zuidelijke nog in de oorspronkelijke vorm van vierkante bakstenen hekpijlers met vierkante en rechthoekige verdiepte velden en natuurstenen afdekplaten (4e kwart 17e eeuw; de hekvleugels zijn niet meer aanwezig) en de noordelijke, aansluitend op de tweede brug in de oprijweg aan de zijde van het bastion en oorspronkelijk gelijk aan de zuidelijke, in het vierde kwart van de 19e eeuw of het eerste kwart van de 20e eeuw tot poort verbouwd door het aanbrengen van een de pijlers verbindende boog in 17e-eeuwse stijl, met voor een ophaalbrug bedoelde sleuven en een aan de bovenzijde in- en uitgezwenkt spijlenhek van twee vleugels met vertakte pieken, dat door een tweezijdige bekleding met planken tot deur is gemaakt; bekronende zittende natuurstenen wapenleeuwen uit de tijd van de verbouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 333620
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Poort en doorgang aan het voorplein in Amerongen

Brug tussen bastion en voorplein

Drostestraat 14
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
BRUG TUSSEN BASTION EN VOORPLEIN. Boogbrug, opgetrokken van baksteen en voorzien van natuurstenen onderdelen, liggende in de oprijweg. De i..

Stal en koetshuis met dienstwoningen

Drostestraat 14
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
STAL EN KOETSHUIS MET DIENSTWONINGEN. Aan de oostzijde van het voorplein gelegen, aan de achterzijde uit de gracht oprijzend bouwwerk (4e kw..

Muren met vaas van de oprit naast het voorplein

Drostestraat 18
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
MUREN MET VAAS VAN DE OPRIT NAAST HET VOORPLEIN. Bakstenen, van overgekraagde verzwaringen en pijlers met natuurstenen dekplaten voorziene k..

Twee vazen in de boulingrins in het zuidelijke parkdeel

Drostestraat 18
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
TWEE VAZEN IN DE BOULINGRINS IN HET ZUIDELIJKE PARKDEEL. Twee witmarmeren vazen met deksels in empire-stijl op rechte zandstenen sokkels (1e..

Waterbassin in het zuidelijke parkdeel

Drostestraat 18
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
WATERBASSIN IN HET ZUIDELIJKE PARKDEEL. Een ronde natuurstenen vijverkom in de as van het pad tussen de twee boulingrins.

Kaart & Routeplanner