Poort en doorgang aan het voorplein in Amerongen

Drostestraat 14
3958BK Amerongen (gemeente Utrechtse Heuvelrug)

Bouwjaar: laatste kwart 17e eeuw

Beschrijving van Poort en doorgang aan het voorplein

POORT EN DOORGANG AAN HET VOORPLEIN. Tegen de uiteinden van stal en koetshuis c.a. geplaatste toegangsomlijstingen, waarvan de zuidelijke nog in de oorspronkelijke vorm van vierkante bakstenen hekpijlers met vierkante en rechthoekige verdiepte velden en natuurstenen afdekplaten (4e kwart 17e eeuw; de hekvleugels zijn niet meer aanwezig) en de noordelijke, aansluitend op de tweede brug in de oprijweg aan de zijde van het bastion en oorspronkelijk gelijk aan de zuidelijke, in het vierde kwart van de 19e eeuw of het eerste kwart van de 20e eeuw tot poort verbouwd door het aanbrengen van een de pijlers verbindende boog in 17e-eeuwse stijl, met voor een ophaalbrug bedoelde sleuven en een aan de bovenzijde in- en uitgezwenkt spijlenhek van twee vleugels met vertakte pieken, dat door een tweezijdige bekleding met planken tot deur is gemaakt; bekronende zittende natuurstenen wapenleeuwen uit de tijd van de verbouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)