Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stal en koetshuis met dienstwoningen in Amerongen

Kasteel Buitenplaats

Drostestraat 14
3958BK Amerongen (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: laatste kwart 17e eeuw


Beschrijving van Stal en koetshuis met dienstwoningen

STAL EN KOETSHUIS MET DIENSTWONINGEN. Aan de oostzijde van het voorplein gelegen, aan de achterzijde uit de gracht oprijzend bouwwerk (4e kwart 17e eeuw), bestaande uit een langgerekte middenvleugel onder schilddak met dakkapellen, in de gevel aan het voorplein voorzien van rondbogige nissen waarin dito vensters en deuren en over de volle lengte van de blinde achtergevel behangen met houten duivenhokken, steunend op paaltjes en gedekt door een lessenaardak, en te weerszijden van genoemde middenvleugel een vierkant hoekpaviljoen waarin een dienstwoning, gedekt door een tentdak met dakkapellen aan voor- en achterzijde, bekroond door een schoorsteen en in elke gevel van twee vensterassen voorzien van hele en halve (in de breedte dan wel de lengte) kruiskozijnen met latere roedenverdeling (enkele vensters zijn later gewijzigd) en aan de voorzijde van een deur boven een dwars stoepje. Op het dak van de middenvleugel een vierkant houten klokketorentje onder tentdak, geschonken bij het 30-jarig jubileum van Graaf van Aldenburg Bentinck als kasteelheer in 1909. Tegen de zuidzijde van dit gebouw een lagere aanbouw op de plaats van een vorige (4e kwart 19e/1e kwart 20e eeuw, met botenhuis aan de gracht, alles in stijl van het oude gedeelte. Inwendig bevat de stal boxen met wanden van kraalschot, beƫindigd door ronde gietijzeren palen met bekroonde bollen; op de wanden ijzeren spijlenhekken. De twee buitenste boxen aan iedere zijde zijn dieper en worden afgesloten door conform de wanden behandelde deuren; boven de deuren worden de palen verbonden door gietijzeren bogen. Achter in elke box gietijzeren drinkbak en ruif. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 333619
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stal en koetshuis met dienstwoningen in Amerongen

Brug tussen bastion en voorplein

Drostestraat 14
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
BRUG TUSSEN BASTION EN VOORPLEIN. Boogbrug, opgetrokken van baksteen en voorzien van natuurstenen onderdelen, liggende in de oprijweg. De i..

Poort en doorgang aan het voorplein

Drostestraat 14
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
POORT EN DOORGANG AAN HET VOORPLEIN. Tegen de uiteinden van stal en koetshuis c.a. geplaatste toegangsomlijstingen, waarvan de zuidelijke no..

Muren met vaas van de oprit naast het voorplein

Drostestraat 18
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
MUREN MET VAAS VAN DE OPRIT NAAST HET VOORPLEIN. Bakstenen, van overgekraagde verzwaringen en pijlers met natuurstenen dekplaten voorziene k..

Twee vazen in de boulingrins in het zuidelijke parkdeel

Drostestraat 18
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
TWEE VAZEN IN DE BOULINGRINS IN HET ZUIDELIJKE PARKDEEL. Twee witmarmeren vazen met deksels in empire-stijl op rechte zandstenen sokkels (1e..

Waterbassin in het zuidelijke parkdeel

Drostestraat 18
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
WATERBASSIN IN HET ZUIDELIJKE PARKDEEL. Een ronde natuurstenen vijverkom in de as van het pad tussen de twee boulingrins.

Kaart & Routeplanner


Foto's (20)

Alle 20 foto's weergeven