Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Amstelzicht in Nieuwersluis

Boerderij

Angstelkade 8
3631NA Nieuwersluis (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Amstelzicht

In oorsprong wellicht 18e-eeuwse T-BOERDERIJ met zomerhuis, destijds genaamd Amstelzicht. Het hoofdgebouw (nr 8) bevat een deels onderkelderd bakstenen dwarshuis en een achterbouw onder samenstel van rieten schild- en wolfdaken; de witgepleisterde voorgevel is voorzien van een zwarte plint, een onderkelderde opkamer te linkerzijde - met twee keldervensters en twee vensters met kleine roedenverdeling - en van twee schuifvensters met luiken te rechterzijde en een klein venster bij de kapverdieping; in het midden een geschilderd wapenschild. De linkerzijgevel bezit twee keldervensters, de rechterzijgevel twee negenruitsschuifvensters in het woongedeelte van de achterbouw (waarvan het stalgedeelte is gemoderniseerd). Het door middel van een tussenlid met het hoofdgebouw verbonden zomerhuis, dat in oorsprong mogelijk eveneens 18e-eeuws is, is opgetrokken in baksteen onder rieten zadeldak; de voorgevel bevat beneden twee negenruits-schuifvensters en in de top, die van een houten beschot is voorzien, een zesruitsvenster; in de rechterzijgevel twee vensters met roedenverdeling. Karakteristieke boerderij met zomerhuis van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 333547
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Amstelzicht in Nieuwersluis

Oukoper Molen

Oukoop 12
Nieuwer Ter Aa (Gemeente Stichtse Vecht)
Hollandse wipwatermolen met scheprad.

Gemaal "De Ruiter"

Demmeriksekade 5
Vinkeveen (Gemeente De Ronde Venen)
Inleiding In 1923 in de trant van de nieuwe zakelijkheid opgetrokken GEMAAL, genaamd `De Ruiter'. Het gemaal is vernoemd naar dijkgraaf A. ..

rijksstraatweg

rijksstraatweg 9
nieuwersluis (Gemeente stichtse vecht)
Cluster 17. Fort met aanleg en aardwerken, waarin resten van geschutopstelplaatsen, remises, schietbaan, natte gracht met buitenoevers, met ..

Loenersloot: arbeidershuisje

Rijksstraatweg 201
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 11: ARBEIDERSHUISJE uit het einde van de 19de eeuw, behorende bij het complex historische buitenplaats Loenersloot e..

Houten loods, quasi natuursteen geblokt

Rijksstraatweg 41
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Houten LOODS, quasi natuursteen geblokt, XVIII.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)