Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Breed pand met twee verdiepingen samengesteld uit twee, midden 16e-eeuwse huizen - nr 105 van 16e- tot en met 18e-eeuw bierbrouwerij 'De witte laars' in 's Hertogenbosch

Vughterstraat 105
5211GA 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Beschrijving van Breed pand met twee verdiepingen samengesteld uit twee, midden 16e-eeuwse huizen - nr 105 van 16e- tot en met 18e-eeuw bierbrouwerij 'De witte laars'

Breed pand met twee verdiepingen samengesteld uit twee, midden 16e-eeuwse HUIZEN - nr 105 van 16e- tot en met 18e-eeuw bierbrouwerij "De Witte Laars"; nr 107 het bij de brouwerij behorende woonhuis - beide onder een met blauwe Hollandse pannen gedekt zadeldak met wolfeind (voor) en tegen gepleisterde tuitgevel (achter). De voorgevel (XIX B) heeft een hardstenen plint met kelderlichten, een gebosseerde, imitatie-hardsteen bepleistering, cordonlijsten, op elke etage vier vensters met T- (b.g. en 1e verdieping) en 9-ruits (schuif)ramen en een paneeldeur met bovenlicht en is afgesloten door een forse kroonlijst met consoles. In de achtergevels T- en 6-ruits schuiframen. Inwendig nr 105: voorhuis met vast achterhuis gescheiden door brandmuur, kelder met kruisgewelven en gordelbogen onder voorhuis; kelder met dwarstongewelf en insteekgewelven onder achterhuis; eiken moer- en kinderbinten balklagen in voor- en achterhuis; enkele midden 19e eeuwse stucplafonds en betimmeringen; kap met eiken dekbalkjukken, schaarspanten en vliering. Inwendig nr 107: voorhuis met vast achterhuis gescheiden door brandmuur; onder voorhuis kelder met tongewelf in langsrichting; onder achterhuis kelder met stalen I-balken en troggewelfjes; eiken moer- en kinderbinten balklagen; eiken spiltrap van begane grond naar zolder en 19e-eeuwse bordestrap; enkele midden 19e eeuwse stucplafonds, betimmeringen en schoorsteenmantels; kap met eiken dekbalkjukken, schaarspanten met gordingen, vliering en dakbeschot. Fraai gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)