Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gedeeltelijk onderkelderd pand met drie verdiepingen onder met pannen gedekt schilddak in 's Hertogenbosch

Woonhuis

Kolperstraat 7
5211KB 's Hertogenbosch
Noord Brabant


Beschrijving van Gedeeltelijk onderkelderd pand met drie verdiepingen onder met pannen gedekt schilddak

Gedeeltelijk onderkelderd PAND (XIX B) met drie verdiepingen onder met pannen gedekt schilddak. De drie vensterassen brede, gepleisterde - op de 1e verdieping gebosseerde - voorgevel heeft een vernieuwde pui (1979), cordonlijsten, rechtgesloten draairamen op de 1e-verdieping, getoogde vensters met T-raam en geprofileerde stucwerk omlijsting (en kuifstuk op 2e-verdieping) op 2e- en 3e-verdieping en is afgesloten met een getande gootlijst; alle vensters zijn voorzien van smeedijzeren raamhekken; boven het midden van de 1e-verdieping een balcon op rijk gedecoreerde consoles en met fraai smeedijzeren hek. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 333520
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Gedeeltelijk onderkelderd pand met drie verdiepingen onder met pannen gedekt schilddak in 's Hertogenbosch

woonhuis

Kolperstraat 3
's Hertogenbosch
In oorsprong vermoedelijk 17e eeuws, gedeeltelijk onderkelderd pand met twee verdiepingen onder met pannen gedekt zadeldak (dwarskap) tussen..

De Vijf Vocalen

Markt 13
's Hertogenbosch
De Vijf Vocalen. Bij de verbouwing in 1760 werden de letters A E I O U tegen de omgekorniste kroonlijst aangebracht. Schilddak.

Amicitia

Markt 15
's Hertogenbosch
sociëteitsgebouw Amicitia, 18e eeuws met uitgebouwd uitwendig gepleisterd buffet aan de Kolperstraat. Ontstaan uit samenvoeging van ' t Wit..

woonhuis

Markt 11
's Hertogenbosch
In 1861 naar ontwerp van de Brusselse architect P.Peeters gebouwd, vier vensterassen breed pand met verdieping onder met blauwe Hollandse pa..

De Witvoet

Kolperstraat 2
's Hertogenbosch
De Witvoet. Huis met ingezwenkte halsgevel met aan hun uiteinden toegespitste rollagen langs de hals. Gebogen fronton met jaartal 1745 en da..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)