Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bijzonder karakteristiek Twents boerderij-complex, bestaande uit boerderij, schuur en twee aangebouwde spiekers in Haaksbergen

Boerderij

Weerninksweg 10
7481VS Haaksbergen
Overijssel

Bouwjaar: 1886 (boerderij)


Beschrijving van Bijzonder karakteristiek Twents boerderij-complex, bestaande uit boerderij, schuur en twee aangebouwde spiekers

Bijzonder karakteristiek Twents boerderij-complex, bestaande uit boerderij (1886), schuur en twee aangebouwde spiekers. De uit baksteen en op een plint van Bentheimer zandsteen rustende boerderij is van het langsdeel-type, en wordt gedekt door een aan voor- en achterzijde afgewolfd pannengedekt zadeldak met schoorsteen op de scheiding tussen woon- en bedrijfsgedeelte. Het rechter-dakschild is over de diepte van het woonhuis gelicht om zo plaats te bieden aan een slaapkamer met vensters, i.p.v. aan bedsteden; staafankers en windveren langs de geveltop. Spoelkamervenster, strokendeur met bovenlicht en drie zesruitsschuifvensters met luiken in de voorgevel; voor de deur bestrating van in visgraat motief gelegde Duitse ovensteentjes. De rechter-zijgevel is, wat het woongedeelte betreft, uitgerust met twee zesruitsschuifvensters met luiken; voor het overige hebben de zijgevels verschillende stroken-staldeuren en -vensters, met en zonder luiken. De achtergevel is uitgerust met grote getoogde baanderdeuren met onder- en boven strokendeur, te weerszijden waarvan een stroken staldeur, en rondboogvensters met gietijzeren tracering; en een witgeschilderd Bentheimer-zandsteenblok met hartvormige uitsparing; boven de baanderdeuren een hooiluik, staafankers; windveren en bakstenen muizetand langs de geveltop. De deur- en vensteromlijstingen zijn verlevendigd met witgeschilderde Bentheimer-zandsteenblokken, terwijl de omlijsting der baanderdeuren rust op geprofileerde dito-zandstenen imposten; de sluitsteen is voorzien van dergelijke console, waarboven een zandstenen plaat met inscriptie:G.J.' B 1886In het woongedeelte zijn nog aanwezig de visgraat-bestrating met Duitse ovensteen, de eenvoudige geprofileerde houten schouw, kastenwand met de kast voor Goorse klok, gepaneelde- en strokendeuren, het balkenplafond en restanten van 19e eeuwse tegels met figuratieve en florale motieven. De spoelkamer bezit nog het koelzink voor de koeling der melkbussen en de met plavuizen belegde vloer; stal- en ankerbalkgebintenconstructie van het bedrijfsgedeelte zijn ook nog intact. Op het erf bevinden zich een houten schuur, gedeeltelijk op bakstenen voet, onder pannen gedekte afgewolfd zadeldak met aan voor- en achterzijde onderschoer en twee bakstenen 'spiekers' onder pannengedekt zadeldak, en met hout beschoten geveltop waarlangs windveren; strokendeuren met en zonder bovenlicht; vensters; staafankers. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 333490
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bijzonder karakteristiek Twents boerderij-complex, bestaande uit boerderij, schuur en twee aangebouwde spiekers in Haaksbergen

Boerderij onder pannen zadeldak, aan de voorzijde houten topschild, aan de achterzijde wolfschild

Aaftinksweg 17
Haaksbergen
Boerderij onder pannen zadeldak, aan de voorzijde houten topschild, aan de achterzijde wolfschild; links schuin op de voorgevel aansluitend ..

Karelskamp

Scholtenhagenweg 38
Haaksbergen
Karelskamp. Een blijkens jaartalsteen uit 1839 daterende dubbele landarbeiderswoning. Vakwerkwanden op plint van Bentheimersteen; pannen wol..

Muziekkoepel Scholtenhagen

Scholtenhagenweg 36
Haaksbergen
Inleiding De MUZIEKKOEPEL in het voormalige volkspark Scholtenhagen is in 1925 gebouwd in opdracht van de Stichting Scholtenhagen door de a..

Boerderij-cafe op T-vormige plattegrond

Scholtenhagenweg 36
Haaksbergen
BOERDERIJ-CAFE op T-vormige plattegrond. Het woongedeelte onder dwars wolfdak met schuifvensters voorzien van roedenverdeling. Bedrijfsgedee..

Boerderij met zadeldak, gedekt met pannen

Laarveldsweg 19
Haaksbergen
Boerderij met zadeldak, gedekt met pannen. Bovenkamer. Achtergevel met houten topgevel. Zandstenen waterput.

Kaart & Routeplanner