Meer dan 63.000 rijksmonumenten


O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Amstenrade

Kerkelijk Gebouw

Aan de Kerk Ongd
6436ZA Amstenrade (gemeente Schinnen)
Limburg

Bouwjaar: 1852
Architect: Carl Weber


Beschrijving van O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen

R.K. Kerk. Neogotisch gebouw uit 1852, vergroot in 1932-'33. Op de zolder van de kerk eiken biechtstoel. In de kerk gepolychromeerd g- ipsen beeld van de H.Gertrudis. In de kapel der grafelijke familie vier wapenborden. Orgel met Hoofdwerk, Positief en vrij Pedaal, in twee kassen opgesteld. Gemaakt door Pereboom en Leyser in 1865. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van W. Voigt, 1756, diam. 78 cm en twee klokken van Gebr. Gaulard, 1833. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33333
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen
Amstenrade-Kerk (2).JPG
Plaats Amstenrade
Gebouwd in 1852-1856
Uitbreiding(en) 1932-1933
Gewijd aan Onbevlekte Ontvangenis van Maria
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  33333
Architectuur
Architect(en) Carl Weber
Joseph Cuypers
Pierre Cuypers jr.
Bouwmateriaal baksteen
Stijlperiode neogotiek
Afbeeldingen
Amstenrade-Kerk (3).JPG
Lijst van rijksmonumenten in Amstenrade
Portaal:  Christendom

De Kerk van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen is een kerkgebouw in Amstenrade in de Nederlands Zuid-Limburgse gemeente Beekdaelen. De parochiekerk is gewijd aan de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Het gebouw is een rijksmonument.

De kerk ligt op een kerkheuvel en naast de kerk liggen enkele graven. Ten zuiden van het kerkgebouw ligt een grote hoeve, de Kasteelhof. De kerk ligt aan de rand van het dorp aan de straat Aan de kerk met aan de andere zijde van de weg kasteel Amstenrade. Vlakbij ligt de weg naar Merkelbeek die uitkomt op de doorgaande weg van Klein-Doenrade en Oirsbeek naar Hoensbroek.

Geschiedenis

De huidige kerk werd gebouwd in de jaren 1852-1956 naar een vroeg ontwerp van Carl Weber. De bouw werd mogelijk gemaakt door een grote financiële bijdrage van graaf Jean Baptiste Marchant d'Ansembourg, die in ruil daarvoor een voor zijn familie gereserveerde grafelijke kapel in de kerk en het recht om bij de kerk begraven te mogen worden verkreeg. De nieuwe kerk verving de oude dorpskerk, welke gewijd was aan H. Gertrudis. Deze kerk bestond al zeker sinds de 14e eeuw. De nieuwe kerk ligt evenals de oude op een kerkheuvel.

In 1932-1933 vond een grote verbouwing en uitbreiding plaats onder leiding van Joseph Cuypers en Pierre Cuypers jr. Bij deze gelegenheid werd het transept verdubbeld en het koor in oostelijke richting uitgebreid (inclusief een koorommegang).

Beschrijving

Exterieur

Het gebouw bestaat uit twee westtorens met drie geledingen en ingesnoerde spitsen die samen een dubbeltorenfront vormen, een driebeukig schip, een dubbel transept en een driezijdig gesloten koor met kooromgang. Het gebouw is in neogotische stijl opgetrokken van baksteen.

Interieur

Een bijzonderheid in het interieur zijn de gestucte houten kruisribgewelven. De glas-in-loodramen zijn van het Roermondse glasatelier Nicolai. De kerk bezit een rijke inventaris met onder andere een romaans doopvont, een rijkbewerkte neogotische preekstoel, een zeer fraai kerkorgel van Pereboom & Leijser met een dubbel orgelfront, en een groot aantal beelden, altaren en schilderijen. In de grafelijke kapel bevindt zich een 18e-eeuwse herenbank in de stijl van de Luiks-Akense meubelstijl met daarboven enkele 17e- en 18e-eeuwse rouwborden.


Monumenten in de buurt van O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Amstenrade

Kasteelhof, met gewitte vleugels gelegen om een gesloten binnenplaats. Boven de poort een gemetseld fronton. Schuur met gemetselde spantbogen

Aan de Kerk 4
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
Kasteelhof, met gewitte vleugels gelegen om een gesloten binnenplaats. Boven de poort een gemetseld fronton. Schuur met gemetselde spantboge..

Pand van baksteen met segmentboogvensters in houten kozijnen. Gewit. Hiernaast pand van baksteen onder zadeldak

Aan de Kerk 1
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
Pand van baksteen met segmentboogvensters in houten kozijnen, 1792. Gewit. Hiernaast pand van baksteen onder zadeldak.

Woonhuis haaks op het perceel Aan de Kerk 1. Gerestaureerd en gewit

Hagendorenweg 2
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
Woonhuis haaks op het perceel Aan de Kerk 1, XIX A. Gerestaureerd en gewit.

Kasteel Amstenrade: poort

Hagendoornweg 16 (bij)
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
POORT. Rechthoekige rode bakstenen poort uit ca. 1815 met centraal gelegen segmentboog-vormige doorgang en met rechte dubbele houten poortde..

Kasteel Amstenrade: bakstenen muur ten zuidwesten van de poort naar de moestuin

Hagendorenweg 5
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
BAKSTENEN MUUR TEN ZUIDWESTEN VAN DE POORT NAAR DE MOESTUIN. Rode bakstenen door een ezelsrug bekroonde muur uit de eerste kwart van de 19e ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (14)

Alle 14 foto's weergeven