Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie van Sint-Dionysiuskerk in Schinnen

Kerkelijk Gebouw

Deken Keulenplein 2
6365BJ Schinnen
Limburg

Bouwjaar: 1759


Beschrijving van Pastorie van Sint-Dionysiuskerk

Pastorie . Bakstenen huis met verdieping en schilddak. Voorgevel van vijf traveeën met segmentboogomlijstingen van Naamse steen voor ingang en vensters. 1759. Voorgevel gepleisterd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33331
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Dionysiuskerk
Schinnen-Kerk.JPG
Plaats Schinnen
Gebouwd in 12e eeuw
Uitbreiding(en) 1900
Restauratie(s) 1916
Gewijd aan Sint-Dionysius
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  33329
Architectuur
Architect(en) Jos Tonnaer
Willem Sprenger
Bouwmateriaal mergel en baksteen
Lijst van rijksmonumenten in Schinnen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Dionysiuskerk is een kerkgebouw in Schinnen in de Nederlands Zuid-Limburgse gemeente Schinnen. De kerk ligt aan de zuidrand van het dorp nabij de doorgaande weg van Hommert naar Puth. De kerk ligt op een kerkheuvel met aan de zuidzijde een hoge keermuur. Verder ligt er aan de noordzijde een klein pleintje en naast de kerk de begraafplaats. Achter de kerk ligt de heuvel Krekelberg.

Het kerkgebouw is een rijksmonument en gewijd aan Sint-Dionysius.

Ongeveer 200 meter naar het zuidoosten ligt de Krekelberg met daarop de Mariakapel, gewijd aan de Koningin van de Vrede.

Geschiedenis

Bij het herstel van de kerkvloer werden in de negentiende eeuw oude fundamenten uit de Karolingische tijd gevonden. De kerk is toen gesticht als eigenkerk. Het collatierecht behoorde in de dertiende eeuw toe aan de oude heren van Schinnen en later aan hun erfgenamen[1]. De breukstenen onderbouw van de kerktoren dateert uit de 11e eeuw en bevat Romeinse pan- en tegelstukken en zelfs een Korinthisch-Romeins kapiteel uit de 2e of 3e eeuw. In de 12e eeuw werd de toren verhoogd en een eenbeukig middenschip gebouwd. In de 14e eeuw werden de mergelstenen zijbeuken aan het schip gebouwd. In 1679 werd de zuidbeuk vernieuwd. In 1829 verhoogde men de toren. In 1878-1879 verlengde men de zijbeuken. In 1900 bouwde men een bakstenen transept en een priesterkoor naar het ontwerp van architect Jos Tonnaer uit Den Haag. In 1916 werd de kerk ingrijpend gerestaureerd onder leiding van Willem Sprenger kreeg de toren een vernieuwde en hogere bovenbouw, kreeg het middenschip stenen gewelven en werden de zijbeuken vernieuwd. In de periode 1973-1977 vond er opnieuw een restauratie plaats.

De kerk heeft glas-in-loodramen in het koor (1953) en de zijbeuken (1961) van Jacques Vonk.

Opbouw

De kerk bestaat uit een westtoren met drie geledingen en een ingesnoerde spits, een driebeukig schip in mergel, een bakstenen transept en een bakstenen driezijdig gesloten koor.


Monumenten in de buurt van Pastorie van Sint-Dionysiuskerk in Schinnen

Sint-Dionysiuskerk

Deken Keulenplein 2
Schinnen
R.K.Kerk. toren, XII en later; driebeukig schip, XII-XV; dwarspanden koor 1910. Op het kerkhof: hardstenen mensa, XV, met wapen van Eynatten..

Kapelanie annex Kosterwoning

Achter de Kerk 3
Schinnen
Inleiding Voormalige KAPELANIE annex KOSTERSWONING, 1904. Gebouwd in een door het Eclecticisme beïnvloede traditionele bouwstijl, in opdra..

In- en uitgezwenkte gevel van baksteen met speklagen

Achter de Kerk 6
Schinnen
In- en uitgezwenkte gevel van baksteen met speklagen, 1738; overgebracht uit Nagelbeek.

Mariapark met kapel op de Krekelberg

Achter de Kerk 7
Schinnen
Inleiding MARIAPARK, 1939, waarin een KAPEL gewijd aan Maria Koningin van de Vrede. Het park werd gebouwd voor het R.K. Kerkbestuur van ..

Praktijkwoning

Stationsstraat 19
Schinnen
Inleiding PRAKTIJKWONING in zakelijk expressionistische stijl, 1933. Gebouwd in opdracht van de apotheekhoudende huisarts H.J. Hermans, naa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie van Sint-Dionysiuskerk in Schinnen

Foto's (1)