Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pel- en houtzaagmolencomplex in Delden

Nijverheid Industrie

Zaagmolenweg 1 A
7491BS Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: eind 18e eeuw


Beschrijving van Pel- en houtzaagmolencomplex

In aanleg eind-18e-eeuws maar in zijn huidige gedaante vermoedelijk grotendeels eind-19e-/begin-20e eeuws aan de Oelerbeek gelegen PEL- EN HOUTZAAGMOLENCOMPLEX, bestaande uit een aanvankelijk door windkracht, maar tegenwoordig door elektro-motoren aangedreven houtzaagmolen en een ten tijde van de elektrificatie aan het begin van de 20e eeuw gebouwd trafoloodsje. De zaagmolen bestaat uit een twee lagen tellend, gedeeltelijk op een bakstenen onderbouw rustend, uit hout opgetrokken middengedeelte op rechthoekige plattegrond, dat wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak en wordt geflankeerd door twee lagere op bakstenen poeren rustende, eveneens uit hout opgetrokken vleugels, verdiepingloos, op rechthoekige plattegrond en onder met rode pannen belegde zadeldaken. Houten windveren; makelaars en, voor wat betreft het middengedeelte, goten op geprofileerde klossen. Hoge dubbele deuren beganegronds en ramen van verschillende afmetingen en roede-indeling op beganegrond en verdiepingen. Inwendig interessante houtconstructies op de twee zolders, alwaar ook de gietijzeren restanten van oudere machinerieen en, beganegronds, een mogelijk eind-19e-eeuwse/begin-20e-eeuwse verticale houtzaagmachine met verticaal raam en houten slede. Terzijde een vermoedelijk aan het begin van de 20e eeuw gebouwd uit rode baksteen opgetrokken trafoloodsje, verdiepingloos, op rechthoekige plattegrond en onder met een blauwe pannen belegd zadeldak. Schoorsteen: staafankers en enig siermetselwerk in de geveltop; deur, getoogde en ronde vensters met gietijzeren tracering. In aanleg 18e-eeuws, maar in zijn huidige vorm vermoedelijk grotendeels eind-18e/begin-20e-eeuws houtzaagmolencomplex, bestaande uit zaagmolen met interessante houtconstructies en verticale zaagmachine en vermoedelijk begin-20e-eeuws trafoloodsje. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 333099
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pel- en houtzaagmolencomplex in Delden

Dienstwoning

Zaagmolenweg 6
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving De DIENSTWONING is over één bouwlaag opgetrokken in rode en bruine baksteen boven een plint van Bentheimer zandsteen op een ..

Langgerekte dienstwoning van één bouwlaag onder een met muldenpannen gedekt mansardedak met windveren

Zaagmolenweg 4
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving Langgerekte DIENSTWONING van één bouwlaag onder een met muldenpannen gedekt mansardedak met windveren. Tegen de oostkant van..

Dubbele dienstwoning op rechthoekige plattegrond

Zaagmolenweg 3
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving DUBBELE DIENSTWONING op rechthoekige plattegrond, over één bouwlaag opgetrokken in bruine baksteen onder zadeldak met steekk..

Huis 't Eysink

Hengelosestraat 24
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 78: HUIS 'T EYSINK behorende tot de buitenplaats Twickel. De in 1839 als rentmeestershuis gebouwde woning is na br..

Bruggeman

Hengelosestraat 22
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 77: BOERDERIJ VAN HET KRUKHUISTYPE 'Bruggeman' uit 1880, gebouwd in opdracht en nog steeds in eigendom van landgoed ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)