Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige brouwerij in Geertruidenberg

Nijverheid Industrie

Markt 1
4931BR Geertruidenberg
Noord Brabant

Bouwjaar: 16e eeuw


Beschrijving van Voormalige brouwerij

In oorsprong 16e-eeuws HUIS, dat gedurende het merendeel van de 17e en 18e eeuw tot brouwerij heeft gediend en nadien nog diverse malen is gewijzigd, bestaande uit een voorhuis met verdieping onder zadeldak met schild aan achterzijde, een binnenplaats en een achterhuis zonder verdieping onder met pannen gedekt schilddak; de huidige voorgevel dateert blijkens de jaartalsteen in de topgevel uit 1896 en is opgetrokken in neo-Renaissancestijl, met een polygonaal uitgebouwd en krachtig torentje boven de ingang te linkerzijde, en boven de twee ramen van de verdieping een herplaatste gevelsteen, met driekante steek en opschrift OECONOMISCHE FABRICA, herinnerend aan het bezoek van Lodewijk Napoleon in 1809. Tevens werd in 1896 het voorste gedeelte van de kap verhoogd. De achtergevel bevat schuiframen met boogzwikken uit circa 1850. Achter het huis een aangebouwde, losse keuken, vermoedelijk eveneens uit 1896, onder schilddak. De belangrijkste interieur-onderdelen zijn: de uit omstreeks 1805 daterende geschilderde behangsels met landschappelijke voorstellingen door De la Riviere (twee; dessus-de-porte verdwenen); fraai laat-19e-eeuwse stucplafonds op de beganegrond (voor- en achterhuis); fraaie, zeer lange gang met in het brede gedeelte aan de voorzijde en de verlenging naar de keuken laat-19e-eeuwse tegels en in het lange tussenstuk grote tegels van zwart marmer; in de gang een lage, fraai gesneden deur naar de kelder met tongewelf onder het voorste deel van het voorhuis; de keuken met wanden welke diagonaalsgewijs betegeld zijn met witte tegels en met een vloer van zeskantige tegels in zwart, wit en grijs; voorts door het gehele huis zeer fraaie gehoute deuren met gemarmerde kozijnen en geetste glazen in bovenlichten en binnenpui van het trappenhuis en gekleurd glasraam met geslepen imitatie van een Pompejaanse voorstelling op de overloop van de verdieping. Qua hoofdopzet gaaf 16e-eeuws huis met interessante details uit verschillende bouwperioden, met name uit het begin en het eind van de 19e eeuw, in exterieur en interieur, en daardoor van algemeen belang uit oogpunt van architectuur- en kunsthistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 333043
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige brouwerij in Geertruidenberg

Huis met gevel in Lodewijk XVI stijl uit het einde van de XVIIIe eeuw; hardstenen stoep met gesmeedijzeren leuning

Vismarktstraat 2
Geertruidenberg
Huis met fraaie gevel in Lodewijk XVI stijl uit het einde van de XVIIIe eeuw; hardstenen stoep met gesmeedijzeren leuning; hardstenen midden..

De Croon en 't Cruys

Markt 3
Geertruidenberg
"De Croon en 't Cruys", huis onder schilddak en met gebosseerd gepleisterde lijstgevel; kroonlijst op klossen; boven de ingang een kroonlijs..

De Posthoorn

Vismarktstraat 4
Geertruidenberg
"De Posthoorn", huis met dwars schilddak en met lijstgevel, waarin de deuromlijsting met pilasters en ramen met kleine roedenverdeling.

De Wijnaesbooch

Elfhuizen 12
Geertruidenberg
"De Wijnaesbooch", huis onder schilddak en met gebosseerd gepleisterde lijstgevel waarin zesdelige schuiframen.

De Gulden Hoet

Elfhuizen 11
Geertruidenberg
'De Gulden Hoet', HUIS met gebosseerd gepleisterde lijstgevel.

Kaart & Routeplanner


Foto's (37)

Alle 37 foto's weergeven