Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oldengaerde 03a Oldengaerde, bouwhuis annex boerderij in Dwingeloo

Boerderij

Westeinde 59
7991RT Dwingeloo (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: begin 18e eeuw 1861 (schuur) 1710 begin 18e eeuw 1861 (schuur)


Beschrijving van Oldengaerde 03a Oldengaerde, bouwhuis annex boerderij

Vermoedelijk omstreeks het midden der 19e eeuw tot boerderij verbouwd BOUWHUIS dat, samen met het inmiddels niet meer bestaande linkerbouwhuis, behoort tot de in aanleg 17e-eeuwse en oudere maar wat uiterlijk betreft vroeg-18e-eeuwse (1717) havezathe Oldengaerden. Boerderij op L-vormige plattegrond, bestaande uit deels nog 18e-eeuws of in aanleg ouder linkerbouwhuis, dat als woning dienst doet en vermoedelijk midden 19e-eeuws aangebouwd bedrijfsgedeelte met zijlangsdeel. Het vroegere bouwhuis opgetrokken uit baksteen en gedekt door een met pannen belegd zadeldak met aan achterzijde even doorgetrokken achterschild; aardig gesneden windveren en doorhangende versieringen langs de geveltoppen; schoorsteen met bord en klokketorentje onder ingesnoerde overhuiving; klokje; staafankers. In de voorgevel te weerszijde van getoogd gesloten dubbele inrijdeuren respectievelijk dito gesloten negenruitsstalvensters; rechtgesloten schuifraam met vast kalf, zestienruits beneden- en tienruits bovenlicht en luiken; dito gesloten opgeklampte deur met achtruits bovenlicht; hardstenen vensterbanken; kelderlicht. In de linkerzijgevel dito schuifraam en halfrond gesloten schuifraam met vierruits onder- en V-vormig getraceerd bovenlicht. De rechterzijgevel te halver breedte aan de voorgevel van het bedrijfsgedeelte aangeheeld en blind. De indeling der achtergevel is weinig oorspronkelijk. Boven alle deur- en raamopeningen 1/2 steens rollaagjes. Het aan de voorzijde ten opzichte van het vroegere bouwhuis terugspringende bedrijfsgedeelte eveneens opgetrokken uit baksteen en gedekt door een eveneens met pannen belegd aan achterzijde afgewolfd zadeldak; rond venster en aardig gesneden windveren in, respectievelijk langs de geveltoppen der voorgevel en eenvoudige geprofileerd uilegat en dito windveren in, respectievelijk langs de geveltoppen der achtergevel; staafankers. Dubbele getoogd gesloten inrijdeuren met mandeur in de voorgevel, in het terugspringende deel en in het overhoekse uitspringende deel der linkerzijgevel; in de overige gevels vensters en deuren van verschillende vorm en afmeting, daaronder halfrond gesloten en wybertvormige stalvensters. Bouwhuis/boerderij (XVII-XIX of in aanleg ouder) van belang uit een oogpunt van architectuurgeschiedenis en als herinnering aan de oorspronkelijk twee bouwhuizen, behorende bij de in aanleg 17e-eeuwse en ouder doch wat betreft huidige vormgeving hoofdzakelijk vroeg-18e-eeuwse (1717) havezathe Oldengaerde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 333033
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oldengaerde 03a Oldengaerde, bouwhuis annex boerderij in Dwingeloo

Oldengaerde 03b Oldengaerde, bouwhuis annex boerderij

Westeinde 59
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIS annex BOERDERIJ. Aan het voorplein staat een bakstenen bouwhuis uit het begin van de achttiende eeuw me..

Oldengaerde 04 Oldengaerde, grafzerk

Westeinde 59
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Omschrijving onderdeel 4: GRAFZERK. Tegen de gevel van de schuur van het bouwhuis staat een hardstenen (Calcair de Vinalmont) gebeeldhouwd..

Oldengaerde 01 Oldengaerde, hoofdgebouw

Westeinde 57
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Oldengaerde). Het in oorsprong vroeg-15de-eeuwse huis is in het begin van de zeventiende eeuw vergr..

Oldengaerde 02 Oldengaerde, tuin en park

Westeinde 57
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Oldengaerde. Deels in structuur en deels in detail..

Oldengaerde 05 Oldengaerde, toegangsbrug met hek

Westeinde 57
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Omschrijving onderdeel 5: TOEGANGSBRUG MET HEK. Bakstenen 18de-eeuwse boogbrug met stootranden van Bentheimer zandsteen (restant houten pa..

Kaart & Routeplanner