Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand, in baksteen opgetrokken, gepleisterd, uit in hoogte en omvang verschillende, kubische bouwvolumen samengesteld, vlakgedekt woonhuis in Breda

Woonhuis

Generaal van der Plaatstraat 9
4811RE Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1934
Architect: F. Mol


Beschrijving van Vrijstaand, in baksteen opgetrokken, gepleisterd, uit in hoogte en omvang verschillende, kubische bouwvolumen samengesteld, vlakgedekt woonhuis

Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen in 1934 naar ontwerp van architect F. Mol voor en door de bouwondernemer J. van Poppel - tevens eerste bewoner - gebouwd, vrijstaand, in baksteen opgetrokken, gepleisterd, uit in hoogte en omvang verschillende, kubische bouwvolumen samengesteld, vlakgedekt WOONHUIS, dat een samenhangend geheel vormt met de woonhuizen Generaal van der Plaatstraat 1, 3, 5 en 7. Het NO-gedeelte (A) aan de voorzijde (NW-zijde) heeft een vierkante plattegrond en twee verdiepingen, is rechtafgesloten en vlakgedekt en heeft tegen de voorzijde van de NO-gevel een rechthoekige, vlakgedekte uitbouw (gedeelte van bijkeuken); het hiertegenaan gebouwde NO-gedeelte (B) aan de achterzijde heeft een iets kleinere vierkante plattegrond en een verdieping, en is vlak afgedekt door een met een gemetselde borstwering omsloten balcon, dat doorloopt over het gehele ZW-gedeelte (C), dat een rechthoekige plattegrond en een verdieping heeft, aan de voor- en achterzijde terugspringt ten opzichte van A en B, aan de ZO-zijde op de verdieping een balcon en aan de NW-zijde boven het dakterras een vlakke, op gemetselde pijlers rustende, vierkante afdekking heeft, die iets lager ligt dan het dak van A; in de sprong tussen A en B aan de NO-zijde een rechthoekig, boven de dakrand van A uitstekende rookkanaal; de NO-gevel van B en de NW-gevel van C zijn blind; asymmetrisch in de overige gevels geplaatste vierkante (NO- en NW-gevel van A)en staande (NW-gevel van A) en liggende rechthoekige vensteropeningen van verschillende grootte en met in het gevelvlak gelegen ongedeelde en in twee-, drie-, vier- of achten gedeelte smalle stalen ramen; boven de dubbele voordeur in de NW-gevel van A een luifel, waarboven het grote, achtruits, staand rechthoekig venster van het trappehuis. De traditionele indeling van het interieur is in essentie ongewijzigd. (Tegen de NO-gevel van A is in 1979 een vlakgedekte, in schoon metselwerk opgetrokken berging aangebouwd). Vanwege de algehele vormgeving van met name het exterieur, de situering, de samenhang met Generaal van der Plaatstraat 1, 3, 5 en 7 en het sociaal- en architectuur-historisch belangwekkende feit, dat deze vormgeving in die tijd op die plaats is toegepast door een bouwondernemer is bovengenoemd woonhuis - ondanks enige kleine wijzigingen, de aantastende aanbouw tegen de NO-gevel, het ten dele nog traditionele materiaalgebruik (baksteen) en de traditionele indeling - als een representatief voorbeeld van de Nederlandse bijdrage aan het Nieuwe Bouwen uit de periode 1920-1940 van algemeen belang wegens de betekenis voor de ontwikkeling van de moderne architectuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 333023
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand, in baksteen opgetrokken, gepleisterd, uit in hoogte en omvang verschillende, kubische bouwvolumen samengesteld, vlakgedekt woonhuis in Breda

Vrijstaand, in baksteen opgetrokken, witgepleisterd, rechtafgesloten, vlakgedekt blok van twee woonhuizen

Generaal van der Plaatstraat 5
Breda
Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen in 1934 naar ontwerp van architect F. Mol voor en door de bouwondernemer J. van Poppel gebouwd, v..

Vrijstaand, in baksteen opgetrokken, witgepleisterd, rechtafgesloten, vlakgedekt blok van twee woonhuizen

Generaal van der Plaatstraat 1
Breda
Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen in 1934 naar ontwerp van architect F. Mol voor en door de bouwondernemer J. van Poppel gebouwd, v..

Hirdesbrug

Hirdesbrug
Breda
Inleiding De Hirdesbrug over de Mark is gelegen ten zuiden van de binnenstad, tussen de Marksingel en de Generaal van de Plaatstraat. De bo..

Kloosterf

Baronielaan 20
Breda
Inleiding Aan de noordelijke zijde van de H. Hartkerk aan de Baroniestraat staat het voormalige KLOOSTER, in 1900 gesticht door de zusters ..

H.Hart van Jezus

Baronielaan 22
Breda
Inleiding Met de bouw van de KERK, gewijd aan het H. Hart van Jezus, werd begonnen in 1900. In het volgende jaar zijn schip en toren ingewi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaand, in baksteen opgetrokken, gepleisterd, uit in hoogte en omvang verschillende, kubische bouwvolumen samengesteld, vlakgedekt woonhuis in Breda