Nederlands Hervormde Kerk in Schiedam

Noordeinde 10
3121KG Schiedam

Bouwjaar: ca. 1300 en later

Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk

Ned. Herv. KERK. Mooie, uit baksteen opgetrokken laat-gotische dorpskerk, aantrekkelijk gesitueerd op een verhoogd kerkhof met boombeplanting. Toren: benedendeel omstreeks 1300, klokkenverdieping met spitsboognissen en ingangspartij XVIa. Schip XVI A met oudere noorderzijbeuk (XV B ?), beide thans recht gesloten doch oorspronkelijk voorzien van veelhoekige absiden. Het schip is ingrijpend verbouwd XVII A, uit welke tijd de Toskaanse zuilen dateren, die de beuken scheiden. Houten tongewelven. Goed meubilair: preekstoel (1625), schepenbank (1631), herenbank (XVIII A) en enkele banken (XVII). Gebodenbord, omstreeks 1700; twee koperen lichtkronen (ca. 1700?) witmarmeren epitaaf voor Jacob de Brauw door J.Blommendael 1684; doophek (XVIII A). De Kerk is gerestaureerd 1928-1929. Aan het Noordeinde, naast nr 4/6 twee hardstenen hekpijlers met smeedijzeren hek (XIXa). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)