Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Walvisch in Schiedam

Molen

Westvest 229
3111BT Schiedam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1794


Beschrijving van De Walvisch

"De Walvisch". Monumentale, bakstenen stellingmolen met zeer hoge, conische romp. Gevelsteen met opschrift en jaartal: 1794. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33289
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Walvisch
De Walvisch (2007)
De Walvisch (2007)
Basisgegevens
Plaats Schiedam
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 24′ OL
Bouwjaar 1794
Type stellingmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Functie korenmolen
Bestemming  het malen van graan op professionele basis
Monumentnummer  33289
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Detailkaart
De Walvisch (Stadscentrum (Schiedam))
De Walvisch
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Walvisch is een stellingmolen in Schiedam. De molen aan de Westvest werd gebouwd in 1794 en de eerstesteenlegger was A. Nolet. Familie Nolet is nog steeds bekend in Schiedam om haar jenever en de hoogste stenen molen De Nolet. De molen is benaamd naar de Groenlandse walvisvaart die aan het eind van de 18e eeuw een bloeiperiode kende. De Walvisch werd gepacht door 26 stokers. Hij maalde granen voor de jenever. Begin rond 1900 verloor de molen tijdens een storm een stuk binnenroede; acht maanden heeft het geduurd voor hij weer 4 wieken had.

In 1928 werd hij verkocht aan de toen nog jonge vereniging De Hollandsche Molen uit Amsterdam. In december 1938 was er brand in De Walvisch. Na de brand ging die weer malen. De Walvisch maalde een tijdje zelfs magnesium; dit levert een medicijn en zuiver koolzuurgas op, dat werd verkocht aan de priklimonadefabriekjes die Schiedam in die jaren kende.

In de jaren ’50 ging molenaarsfamilie Kluit er een molenaarsbedrijf in beginnen. Bijzonder was dat zij ook in de molen woonden. Kluit kwam van molen De Noord in Rotterdam die op het Oostplein stond en in 1954 was afgebrand. In het begin van de jaren ’70 moest de balie worden gerestaureerd en de buitenkant van de wieken en een geheel nieuwe kap werd geplaatst. Na onderzoek in 1982 was een nieuw bovenwiel nodig en geplaatst. - Ze gingen in De Walvisch kant en klare broodbakpakketten produceren. Tot 14-02-1996 was dat bedrijf in De Walvisch, want op die dag brandde hij door kortsluiting af. Alleen de romp bleef staan. Dankzij vele acties van Schiedamse bedrijven, instellingen en burgers was de restauratie van De Walvisch mogelijk gemaakt. In 1999 was De Walvisch weer draaivaardig en 2002 weer maalvaardig. De molen heeft drie maalkoppels, die voorzien zijn van een pennetjeswerk.

Sinds Molendag 2002 (11 mei 2002) zit er een molenwinkel in, die veel leuks verkoopt, niet alleen meelproducten (een groot assortiment ambachtelijk gemalen meel en bakproducten) maar ook vormen en klompen.

De Vereniging De Hollandsche Molen heeft de molen overgedragen aan Stichting De Schiedamse Molens. Deze stichting begon in 2017 met een grote verbouwing, waarna in februari 2018 De Walvisch de functie van museummolen kreeg, in plaats van molen De Nieuwe Palmboom.

Zie ook

GevelsteenMonumenten in de buurt van De Walvisch in Schiedam

Zaalkerk

Westvest 90
Schiedam
Inleiding ZAALKERK behorende bij het kerkelijk complex van de Nederlandse Protestantenbond uit 1909 naar ontwerp van H. Evers. Omschrij..

Kosterwoning en catechisatielokaal

Westvest 92
Schiedam
Inleiding Kerkelijk bijgebouw met KOSTERSWONING en CATECHISATIELOKAAL behorende bij het kerkelijk complex van de Nederlandse protestantenb..

Hoekpand Walvisstraat met voorgevel. Deur met eenvoudig bovenlicht, schuiframen en stoep met stoeppalen

Lange Haven 99
Schiedam
Hoekpand Walvisstraat, XVIII met voorgevel XIX B. Deur met eenvoudig bovenlicht, schuiframen en stoep met stoeppalen.

Pand onder zadeldak met gepleisterde lijstgevel met stucversiering. Een rijk gesneden deur met trumeau in vorm Lod. XVI. Stoeppalen. Vormt een geheel ..

Lange Haven 97
Schiedam
Pand onder zadeldak met gepleisterde lijstgevel met stucversiering, XIXc. Een rijk gesneden deur met trumeau in vorm Lod. XVI. Stoeppalen. V..

Pand onder zadeldak met gepleisterde lijstgevel met stucversiering. Stoeppalen. Vormt een geheel met het buurnummer 97

Lange Haven 95
Schiedam
PAND onder zadeldak met gepleisterde lijstgevel met stucversiering. XIX c. Stoeppalen. Vormt een geheel met het buurnummer 97.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)