Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Liduina in Schiedam

Kerkelijk Gebouw

Singel 106
3112GS Schiedam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1878-1881
Architect: E.J.Margry


Beschrijving van Liduina

Door E.J.Margry ontworpen en in 1878-1881 gebouwde neo-gotische KRUISBASILIEK met schoorbogen, onder zadeldak, belegd met leien, in baksteen opgetrokken. Driebeukig schip - na transept vijfbeukig - met monolithe marmeren zuilen - op de kruising bundelpijlers - op granieten basementen, met bladwerkkapitelen. Hoogopgaande middenschip en transept, lage zijbeuken. Verhoogde koorpartij met zevenzijdige absis voor het hoofdaltaar en twee vijfzijdige absiden aansluitend op buitenste zijbeuktraveeen. Gemetselde kruisribgewelven, triforium. In de lengte-as van de kerk een rijkbewerkte toren met frontalen en naaldspits met hoektorentjes, boven de ingang - evenals in de eindgevels van transept - een roosvenster. Aan N.O. zijde van de voorgevel achthoekige doopkapel; aan de N.W. zijde een tweede ingang. Angelustorentje op de kruising; aan Z.W. zijde van transept een traptoren onder tentspits. Zeer rijk behandeld interieur uit de bouwtijd, nagenoeg geheel intact. Veel ornamentale decoratie in schilder- en beeldhouwwerk, veelal met plantaardige motieven vnl. afkomstig uit atelier van Margry & Snickers. Rijk aan beeldhouwwerk - o.a. in koor; engelenfiguren, uitbeeldingen van de geheimen van de rozenkrans (zelfde thema in gebrandschilderde ramen daarboven); in No. zijbeuk voorstellingen uit het leven van H.Antonius; in Z.O. zijbeuk voorstellingen uit het leven van St. Jozef; in N.O. absis H.Liduinaaltaar (zelfde thema in gebrandschilderde ramen daarboven); in Z.O. absis altaar met voorstellingen uit het leven van Christus en uit Oude en Nieuwe Testament (zelfde thema's in gebrandschilderde ramen daarboven, welke afkomstig zijn uit het atelier van Capronnier). Evenzo, daterend uit de bouwtijd, staan verder in de kerk: rijkbewerkt altaar door P.Peeters marmeren communiebanken (thans alleen in transept-armen) rijkbewerkte preekstoel zestien rijkbewerkte kruiswegstaties door P.Peeters apostelbeelden boven de zuilen eikehouten banken met fraai gesneden kopeinden in middenbeuk marmeren gebeeldhouwd doopvont in doopkapel zangerstribune met orgel boven de ingang. In kruisingtoren klok van Petit en Fritsen, 1880, diam. 61 cm. Grenenhouten klokkenstoel uit de 19de eeuw. Mechanisch Frans torenuurwerk, circa 1900, wordt elektrisch opgewonden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33276
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Basiliek van de H. Liduina en Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans
Liduinabasiliek of Singelkerk
Liduinabasiliek of Singelkerk
Plaats Schiedam
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 24′ OL
Gebouwd in 1878-1881
Restauratie(s) 1994-1999
Gewijd aan Liduina van Schiedam
Monumentnummer  33276
Architectuur
Architect(en) Evert Margry
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Neogotiek
Interieur
Diverse Relieken van Liduina van Schiedam
Detailkaart
Basiliek van de H. Liduina en Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans (Stadscentrum (Schiedam))
Basiliek van de H. Liduina en Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Basiliek van de H. Liduina en Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans is een neogotische rooms-katholieke kerk in Schiedam, gebouwd in de periode 1878-1881. De kerk is lokaal bekend onder de namen Singelkerk en St. Liduinabasiliek. Het is een ontwerp van Evert Margry, een leerling van P.J.H. Cuypers. De kerk is gewijd aan de Heilige Liduina van Schiedam

Geschiedenis

De kerk werd in 1881 als bijkerk van de Sint Jan de Doperkerk aan de Lange Haven in gebruik genomen. Bij het 50-jarig bestaan in 1931 werd bij de kerk een Heilig Hartbeeld geplaatst. Na de sloop van de oude Liduinakerk aan de Nieuwe Haven in 1968 werd de verering van Sint Liduina overgebracht naar de huidige kerk. Op 18 juni 1990 is de kerk door paus Johannes Paulus II verheven tot Basilica minor.

De bouwkundige staat van het kerkgebouw maakte een grondige restauratie van 1994 tot 1999 noodzakelijk. In het gebouw bevindt zich het enig overgebleven elektro-mechanische orgel in Nederland. Dit orgel is in de periode 2000-2001 geheel gerestaureerd.

Liduina van Schiedam

In de basiliek bevinden zich de relieken van Liduina van Schiedam.

Openingstijden

De basiliek is in de maanden april tot en met oktober iedere zaterdag van 13.00 uur tot 15.00 uur opengesteld voor bezichtiging.

Afbeeldingen

Externe link


Monumenten in de buurt van Liduina in Schiedam

Ruine van Mathenesse. Overblijfsel van het Huis te Riviere (later Mathenesse genoemd)

Huis te Riviere 1
Schiedam
Ruine van Mathenesse. Overblijfsel van het Huis te Riviere (later Mathenesse genoemd). Zware, bakstenen toren uit het midden der 13e eeuw.

Proveniershuis: Omvangrijk hofje, bestaande uit een monumentaal poortgebouw, waarachter een rechthoekige hof, omgeven door woningen met verdieping

Overschiesestraat 1
Schiedam
PROVENIERSHUIS. Omvangrijk hofje, 1756-1759, bestaande uit een monumentaal poortgebouw, waarachter een rechthoekige hof, omgeven door woning..

Eenvoudig pand op de hoek van het Bagijnhof

Oude Kerkhof 5
Schiedam
Eenvoudig pand (XIXb) op de hoek van het Bagijnhof. Parterre en verdieping met zadeldak tussen puntgevels evenwijdig aan de straat. Twee dak..

Woonblok met etagewoningen en winkels

Rotterdamsedijk 262a
Schiedam
Inleiding WOONBLOK met ETAGEWONINGEN en WINKELS, gebouwd in 1933-1934, naar ontwerp van de uit Oostenrijk afkomstige architect H. Leppla in..

De Passage

Broersvest 29
Schiedam
Inleiding Overdekte WINKELGALERIJ met BOVENWONINGEN, genaamd 'de Passage', gebouwd in 1931-1932 naar ontwerp van de Schiedamse architect P...

Kaart & Routeplanner


Foto's (31)

Alle 31 foto's weergeven