Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Proveniershuis: Omvangrijk hofje, bestaande uit een monumentaal poortgebouw, waarachter een rechthoekige hof, omgeven door woningen met verdieping in Schiedam

Gebouw

Overschiesestraat 1
3111GB Schiedam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1756-1759


Beschrijving van Proveniershuis: Omvangrijk hofje, bestaande uit een monumentaal poortgebouw, waarachter een rechthoekige hof, omgeven door woningen met verdieping

PROVENIERSHUIS. Omvangrijk hofje, 1756-1759, bestaande uit een monumentaal poortgebouw, waarachter een rechthoekige hof, omgeven door woningen met verdieping. Het poortgebouw draagt een schilddak met hoekschoorstenen, terwijl de gevel wordt geleed door vier pilasters, die een kroonlijst met rijk in Lod. XV stijl uitgevoerd kuifstuk dragen. De middenpartij heeft een rijk in Lod. XV vormen gebeeldhouwde omlijsting van de boven de deur gelegen vensters. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33272
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Voorgevel Proveniershuis rond 1900
Proveniershuis in 2010

Het Proveniershuis is een rijksmonument in het centrum van Schiedam, gelegen aan de Overschiesestraat 1-3. De bewoners van een proveniershuis heetten proveniers of kostkopers. Proveniers kochten zich in in een proveniershuis en kregen vervolgens levenslang kost en inwoning. Provenier betekent 'hij die van preuves leeft', waarbij preuve gift betekent.

Het Proveniershuis in Schiedam ligt aan de Schiedamse Schie en is gebouwd tussen 1756 en 1761 naar een ontwerp van stadsarchitect Arij van Bol'es. Voordat het Proveniershuis er stond, was hier het leprooshuis gevestigd. In 1770 woonden er 58 proveniers in het huis, het hoogste aantal ooit gehaald. In 1827 telde het huis nog drie bewoners, in 1834 overleed de laatste provenier. Het huis stond enige tijd leeg, totdat het beheer in 1846 werd overgedragen aan de Magistraatsarmenkamer en het Proveniershuis armenhuis werd. In het armenhuis woonden vooral ouderen. Na 1834 was het onduidelijk wie nu eigenlijk eigenaar van het gebouw was. Aan deze onduidelijkheid kwam een einde toen op 17 april 1863 het gemeentebestuur besloot dat de gemeente eigenaar was. Het gebouw bleef wel in beheer van het Burgerlijk Armenbestuur. Dit bleef zo tot 1965. Op 1 januari 1965 werd de Bijstandswet van kracht waarmee het wel en wee van de 'armen' onder de gemeente kwamen te vallen, op 22 februari van hetzelfde jaar ging naast het eigendom ook het beheer van het pand over naar de gemeente. Lang heeft het beheer met betrekking tot armen en bejaarden niet geduurd; in 1969 vertrok de laatste bejaarde bewoner. Echter de gemeente verhuurde verschillende kleine panden aan zowel individuen als organisaties als woon- en/of werkruimte. Zo waren onder meer een Wereldwinkel, de ANVJ, wat beeldende kunstenaars en verscheidene jongeren gevestigd in de vleugels, het poortgebouw huisvestte de plaatselijke VVV. Alleen het achtergebouw met zalen stond vaak gedeeltelijk leeg of was in gebruik als opslagruimte. Enige tijd was er een restaurant gevestigd.

In 1981 brandde de rechtervleugel van het Proveniershuis uit, waarna het pand gerestaureerd werd en bestemd voor huisvesting. Het pand was vanaf de restauratie in eigendom van woningcorporatie Woonplus, die vanaf 2002 het pand wilde verbouwen tot een bedrijvenpand. De bewoners van het pand voerden actie tegen deze plannen. In februari 2004 sprak de gemeente Schiedam zich uit voor de woonbestemming van het pand. Sinds 2005 is het Proveniershuis eigendom van Vereniging 'Hendrick de Keyser', een vereniging die zich inzet voor het behoud van architectonisch of historisch waardevolle huizen in Nederland.

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Proveniershuis: Omvangrijk hofje, bestaande uit een monumentaal poortgebouw, waarachter een rechthoekige hof, omgeven door woningen met verdieping in Schiedam

Ruine van Mathenesse. Overblijfsel van het Huis te Riviere (later Mathenesse genoemd)

Huis te Riviere 1
Schiedam
Ruine van Mathenesse. Overblijfsel van het Huis te Riviere (later Mathenesse genoemd). Zware, bakstenen toren uit het midden der 13e eeuw.

Sint Jorisdoelen

Doeleplein 1
Schiedam
In 1743 naar ontwerp van de toenmalige stadsarchitect Ary van Bol'Es ter plaatse van een oudere voorganger voltooid doelengebouw, genaamd St..

Kantoorgebouw van een distilleerderij

Schie 38
Schiedam
Inleiding KANTOORGEBOUW van een distilleerderij, in 1915 gebouwd naar ontwerp van de architecten Vink en Gort in de trant van de Neo-Hollan..

Liduina

Singel 106
Schiedam
Door E.J.Margry ontworpen en in 1878-1881 gebouwde neo-gotische KRUISBASILIEK met schoorbogen, onder zadeldak, belegd met leien, in baksteen..

Pand met hoge lijstgevel

Boterstraat 46
Schiedam
PAND met hoge lijstgevel (ca. 1800). Deuromlijsting met hoofdgestel op consoles met palmettenversieringen. Alle vensters hebben acht-, vier-..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)