Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klein Vechtvliet in Breukelen

Woonhuis

Straatweg 222
3621BZ Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 18e/19e eeuw


Beschrijving van Klein Vechtvliet

In oorsprong uit de 18e eeuw daterende, doch in de 19e eeuw door toevoeging van de bovenbouw uitgebreide DIENSTWONING, behorend bij "Vechtvliet", en bestaande uit een smal pand met twee volledige bouwlagen onder pannen zadeldak met licht overstek en gesneden windveren. Aan de straatzijde is de gevel slechts een vensteras breed, met twee smalle gekoppelde vensters met keperboogvormige afsluiting in de top voor het overige zijn de vensters zesruitsschuifvensters. De linkerzijgevel telt drie vensterassen en bevat de hoofdingang, met uitgebouwd klompenhok. Aan de blinde achterzijde is een lage, niet tot de beschermde onderdelen te rekenen, serre uitgebouwd. De rechterzijgevel bevat op de verdieping twee vensters. Alle vensters - beneden van groter formaat - zijn zesruitsschuifvensters, voorzien van een bakstenen omlijsting. Tussen de verdiepingen bevindt zich een tandfries. Eenvoudige dienstwoning van sobere 19e-eeuwse architectuur, doch met oudere kern, van belang als onderdeel van "Vechtvliet". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 332615
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Vechtvliet
Vegtvliet-voorkant.jpg
Locatie Breukelen, Straatweg 220-224
Start bouw ca. 1670
Verbouwing 18e en 19e eeuw
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 10623, 10624, 332615
Architect Philips Vingboons
Afbeeldingen
Vechtvliet gezien vanaf de Vechtzijde
Vechtvliet gezien vanaf de Vechtzijde
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Vechtvliet of Veg(h)tvliet is een buitenplaats langs de rivier de Vecht in het Nederlandse dorp Breukelen.

Vechtvliet is als landhuis naar ontwerp van de bekende architect Philips Vingboons rond 1670 gebouwd voor de Amsterdamse koopman Willem van den Broeck. In de 18e eeuw is het hoofdgebouw ingrijpend verbouwd met ook in de 19e eeuw wijzigingen. Ignatius van Logteren vervaardigde omstreeks 1730 de twee beelden die vandaag de dag aan weerszijden van de voorgevel staan en Atalante en Meleager voorstellen. Bij het landhuis horen verder onder meer een dienstgebouw, Klein Vechtvliet geheten, stallen en een hekwerk.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Klein Vechtvliet in Breukelen

Vechtvliet, stallen

Straatweg 224
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Stallen, 18e eeuw, behorend bij Vechtvliet. Op het dak een ijzeren klokkenstoel met luidklok van A. Crombosch, 1760, diam. 30 cm.

Vechtzicht

Zandpad 27
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
"Vechtzicht", witgepleisterde hofstede, dubbel zadeldak en zakgoot, rechte kroonlijst, 17e eeuw.

Rustoord

Straatweg 179
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding BOERDERIJ van het langhuistype, behorend bij boerderijcomplex 'Rustoord', in 1879 in Eclecticistische stijl gebouwd. De boerderij..

Rustoord

Straatweg 179
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding TOEGANGSHEK, als onderdeel van het boerderijcomplex 'Rustoord'. De boerderij, genaamd `Rustoord', behoorde tot het van oorsprong ..

Vechtvliet

Straatweg 220
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
"Vechtvliet", rechthoekig landhuis, régence-midden 18e eeuw, in de 19e eeuw aan de voorzijde ingrijpend veranderd. Uitgebouwde kleine koepe..

Kaart & Routeplanner