Klein Vechtvliet in Breukelen

Straatweg 222
3621BZ Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)

Bouwjaar: 18e/19e eeuw

Beschrijving van Klein Vechtvliet

In oorsprong uit de 18e eeuw daterende, doch in de 19e eeuw door toevoeging van de bovenbouw uitgebreide DIENSTWONING, behorend bij "Vechtvliet", en bestaande uit een smal pand met twee volledige bouwlagen onder pannen zadeldak met licht overstek en gesneden windveren. Aan de straatzijde is de gevel slechts een vensteras breed, met twee smalle gekoppelde vensters met keperboogvormige afsluiting in de top voor het overige zijn de vensters zesruitsschuifvensters. De linkerzijgevel telt drie vensterassen en bevat de hoofdingang, met uitgebouwd klompenhok. Aan de blinde achterzijde is een lage, niet tot de beschermde onderdelen te rekenen, serre uitgebouwd. De rechterzijgevel bevat op de verdieping twee vensters. Alle vensters - beneden van groter formaat - zijn zesruitsschuifvensters, voorzien van een bakstenen omlijsting. Tussen de verdiepingen bevindt zich een tandfries. Eenvoudige dienstwoning van sobere 19e-eeuwse architectuur, doch met oudere kern, van belang als onderdeel van "Vechtvliet". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)