Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koopmanshuis met sobere empire lijstgevel in Schiedam

Woonhuis

Lange Nieuwstraat 101
3111AE Schiedam
Zuid Holland

Bouwjaar: midden 19e eeuw 1850 midden 19e eeuw


Beschrijving van Koopmanshuis met sobere empire lijstgevel

Monumentaal KOOPMANSHUIS (midden XIX) met sobere empire lijstgevel. In natuursteen gebosseerde parterre, waarin links deuromlijsting met pilasters, gebeeldhouwd lofwerk boven de boog van het gesneden bovenlicht en oorspronkelijke dubbele deur. Boven de waterlijst, die de parterre bekroont, de vier hoge vensters van de eerste verdieping met gietijzeren balkonhekjes en schuiframen uit de bouwtijd in natuurstenen, geprofileerde omlijstingen. Hierboven de lagere vensters van de tweede verdieping op doorlopende waterlijst, eveneens in geprofileerde omlijstingen. In het fries onder de door consoles gedragen kroonlijst verdiepte velden en rozetten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33248
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koopmanshuis met sobere empire lijstgevel in Schiedam

De Nederlanden: woningen

Lange Nieuwstraat 103
Schiedam
Inleiding Rij van twee maal drie WOONHUIZEN, deel uitmakend van het complex van het distilleerderij-handelsentrepot "De Nederlanden", gebo..

De Nederlanden: pakhuizen

Lange Nieuwstraat 109
Schiedam
Inleiding PAKHUIZEN, onderdeel van het complex distilleerderij-handelsentrepot "De Nederlanden", gebouwd in 1851 in een utilitaire en Ecl..

De Nederlanden: poortgebouw

Lange Nieuwstraat 109
Schiedam
Inleiding POORTGEBOUW, deel uitmakend van het complex distilleerderij-handelsentrepot "De Nederlanden", gebouwd in 1851 in Eclectische tra..

Blok etagewoningen uit het midden der vorige eeuw ter breedte van zes vensterassen en ter hoogte van parterre met twee verdiepingen

Lange Nieuwstraat 117
Schiedam
Blok etagewoningen uit het midden der vorige eeuw ter breedte van zes vensterassen en ter hoogte van parterre met twee verdiepingen. Twee sc..

Monumentaal herenhuis van vijf vensterassen en met dwars schilddak

Tuinlaan 58
Schiedam
Monumentaal HERENHUIS van vijf vensterassen en met dwars schilddak. Bakstenen Lodewijk XVI-lijstgevel met brede middenrisaliet, bekroond doo..

Kaart & Routeplanner