Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grote of Sint-Janskerk in Schiedam

Kerkelijk Gebouw

Nieuwstraat 34
3111JP Schiedam
Zuid Holland

Bouwjaar: 14e eeuw 1300 14e eeuw


Beschrijving van Grote of Sint-Janskerk

Grote of St. JANSKERK, Ned. Herv. Grote, driebeukige hallenkerk. Hoogkoor en noordelijk zijkoor omstreeks 1400; schip en zuidelijk zijkoor 15e eeuw. Uitwendig zeer sober; inwendig zuilen, waarvan de kapitelen versierd zijn met enkele bladkransen en houten tongewelven. Tegen het zuiderzijkoor een sacristie onder half schilddak tegen puntgevel; inwendig in rococo-vormen verbouwd XVIII. De zijkoren hebben rechte sluitingen en puntgevels; het middenkoor heeft een vijfzijdige absis. De kerk is gerestaureerd van 1946-'49. Inventaris: rijk gesneden orgelkas in renaissance-stijl, midden XVI, vergroot in 1680; preekstoel met "Inkijkens", waarin reliefs omstreeks 1600; weelderig doophek met koperen boog XVII, schepenbank en burgemeestersbank XVIIId. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33240
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grote of Sint-Janskerk
De kerk vanuit het oosten
De kerk vanuit het oosten
Plaats Schiedam
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 24′ OL
Gebouwd in 1335-1425
Uitbreiding(en) na 1428
Gewijd aan Johannes de Doper
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  33240, 33241
Architectuur
Bouwmethode hallenkerk
Detailkaart
Grote of Sint-Janskerk (Schiedam) (Stadscentrum (Schiedam))
Grote of Sint-Janskerk (Schiedam)
Portaal  Portaalicoon   Christendom
De Grote of Sint Janskerk

De Grote of Sint-Janskerk in Schiedam is een driebeukige hallenkerk, die werd gebouwd op de plaats waar in de 13e eeuw al een kerk had gestaan. De bouw van de huidige kerk werd in 1335 begonnen. Tijdens de Reformatie kwam de van oorsprong katholieke kerk in handen van de protestanten. De kerk wordt gebruikt door de 'Protestantse Gemeente te Schiedam' die deel uitmaakt van de Protestantse Kerk in Nederland.

In 1425 bestond het kerkgebouw uit het huidige middenschip met het vijfhoekig gesloten hoogkoor, het rechthoekig gesloten noord-of vrouwenkoor, de toren en een zuidkoor, voorloper van het huidige koor.

Bij de grote Schiedamse stadsbrand van 1428 werd de kerk deels vernield. Bij het herstel werd de kerk uitgebreid, onder andere bouwde men de noorderzijbeuk, de huidige waag. In 1434 werd, ter nagedachtenis aan Liduina van Schiedam, de Liduinakapel tegen de zuidmuur van het huidige middenschip aangebouwd.

Het interieur is vroeg renaissance, maar de preekstoel dateert nog van voor de Reformatie. De orgelkas die uit circa 1550 dateert werd gebouwd door Hendrik Niehoff, telg uit de bekende orgelbouwerfamilie Niehoff.


Kunstwerk

Op 30 maart 2010 onthulde koningin Beatrix in de kerk een kunstwerk van de Schiedamse kunstenaar Sjef Henderickx. Het bestaat uit bijna duizend brokstukken afkomstig van middeleeuwse altaren die stuk geslagen zijn ten tijde van de beeldenstorm. De brokstukken zijn onder de vloer van de kerk gevonden tijdens een restauratie in 1947. Ze werden sindsdien bewaard in het depot van het Stedelijk Museum Schiedam. Het kunstwerk bestaat uit een grote schaal waaruit brokstukken oprijzen die tenslotte de vorm van een lam aannemen.

Afbeeldingen

Externe link


Monumenten in de buurt van Grote of Sint-Janskerk in Schiedam

Westtoren van de Grote of Sr. Janskerk

Nieuwstraat 34
Schiedam
Monumentale westtoren van de Grote of Sr. Janskerk, 15e eeuw. De uit vier geledingen samengestelde bakstenen torenromp heeft geen steunberen..

Waag

Nieuwstraat 36
Schiedam
Waag. Tegen de toren der Grote Kerk in 1748 opgetrokken waaggebouwtje met segmentvormige gevelbekroning een eenvoudige ingangspartij in Lod...

Eenvoudig pandje met lage verdieping tegen de zuiderzijbeuk der St. Janskerk, naast de toren

Nieuwstraat 32
Schiedam
Eenvoudig pandje met lage verdieping (XIXa) tegen de zuiderzijbeuk der St. Janskerk, naast de toren.

Hoekpand Oude Kerkhof. Pand ter breedte van drie vensterassen, parterre en twee verdiepingen. Zadeldak tussen puntgevels. Deur met in het bovenlicht e ..

Nieuwstraat 30
Schiedam
Hoekpand Oude Kerkhof (XIXa). Pand ter breedte van drie vensterassen, parterre en twee verdiepingen. Zadeldak tussen puntgevels. Deur met in..

Hoekpand Lange Kerkstraat met hoge tuitgevel

Grote Markt 2A
Schiedam
Hoekpand Lange Kerkstraat (XVIII B) met hoge tuitgevel.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)