Monumentaal koopmanshuis van parterre en twee verdiepingen met omlopend schilddak in Schiedam

Lange Haven 80
3111CH Schiedam

Bouwjaar: laatste kwart 18e eeuw 1775 laatste kwart 18e eeuw

Beschrijving van Monumentaal koopmanshuis van parterre en twee verdiepingen met omlopend schilddak

Monumentaal KOOPMANSHUIS van parterre en twee verdiepingen met omlopend schilddak. Vijf vensterassen brede lijstgevel (XVIIId) met middenrisaliet van drie vensterassen. Hardstenen plint en vensterdorpels, geblokte hoeklisenen en geblokte omlijsting van de ingang. Gesneden deuren en kalf, halfrond bovenlicht, waarboven een gebeeldhouwde Hermes-kop, geflankeerd door in Lod. XVI-trant bewerkte consoles, die een kroonlijst dragen. Tussen de parterre en de eerste verdieping een waterlijst. De middenvensters van de risaliet hebben eenvoudige omlijstingen in Lod. XVI-trant. Boven de risaliet een zwaar fronton met grote, gesneden beelden van Neptunus en Mercurius. De vensters hebben van de parterre naar de verdiepingen gerekend achtereenvolgens acht-, zes- en vierruitsschuiframen met gegroefde middenstijlen. Stoep met zes geblokte stoeppalen, waartussen kettingen. Inwendig: gang, waarvan de linkerwand nog de oude ordonnantie van gecanneleerde pilasters heeft (rechts zijn loketten aan gebracht) en met stucplafond. Trappenhuis met gesneden trapleuning en stucplafond, alles Lod. XVI. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)