Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Monumentaal koopmanshuis van parterre en twee verdiepingen met omlopend schilddak in Schiedam

Woonhuis

Lange Haven 80
3111CH Schiedam
Zuid Holland

Bouwjaar: laatste kwart 18e eeuw 1775 laatste kwart 18e eeuw


Beschrijving van Monumentaal koopmanshuis van parterre en twee verdiepingen met omlopend schilddak

Monumentaal KOOPMANSHUIS van parterre en twee verdiepingen met omlopend schilddak. Vijf vensterassen brede lijstgevel (XVIIId) met middenrisaliet van drie vensterassen. Hardstenen plint en vensterdorpels, geblokte hoeklisenen en geblokte omlijsting van de ingang. Gesneden deuren en kalf, halfrond bovenlicht, waarboven een gebeeldhouwde Hermes-kop, geflankeerd door in Lod. XVI-trant bewerkte consoles, die een kroonlijst dragen. Tussen de parterre en de eerste verdieping een waterlijst. De middenvensters van de risaliet hebben eenvoudige omlijstingen in Lod. XVI-trant. Boven de risaliet een zwaar fronton met grote, gesneden beelden van Neptunus en Mercurius. De vensters hebben van de parterre naar de verdiepingen gerekend achtereenvolgens acht-, zes- en vierruitsschuiframen met gegroefde middenstijlen. Stoep met zes geblokte stoeppalen, waartussen kettingen. Inwendig: gang, waarvan de linkerwand nog de oude ordonnantie van gecanneleerde pilasters heeft (rechts zijn loketten aan gebracht) en met stucplafond. Trappenhuis met gesneden trapleuning en stucplafond, alles Lod. XVI. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33225
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Monumentaal koopmanshuis van parterre en twee verdiepingen met omlopend schilddak in Schiedam

Branderijgebouw "De Locomotief"

Lange Haven 76
Schiedam
Als dubbel PAKHUIS met vier bouwlagen onder twee pannen schilddaken met omlopende gootlijsten in baksteen opgetrokken branderijgebouw, blijk..

Johannes de Doperkerk

Lange Haven 72
Schiedam
R.K.KERK van de H.Johannes de Doper. Indrukwekkend voorbeeld van neo-klassicistische architectuur, gebouwd 1822-1824 naar ontwerpen van A.T..

Pand met eenvoudige tuitgevel gedekt door rollaag. In de top een rond venster. In de verdieping zesdelige schuiframen

Lange Haven 82
Schiedam
PAND met eenvoudige tuitgevel (XIX) gedekt door rollaag. In de top een rond venster. In de verdieping zesdelige schuiframen.

Pand met tuitgevel, bekroond door een geprofileerde lijst en met natuurstenen hoekvoluten op dekplaten. Onderpui geheel modern

Lange Haven 68
Schiedam
Pand met tuitgevel (XVIII B), bekroond door een geprofileerde lijst en met natuurstenen hoekvoluten op dekplaten. Onderpui geheel modern.

Appelmarktbrug

Appelmarkt 6
Schiedam
Een schilderachtige dubbele ophaalbrug van ijzer (XIXc).

Kaart & Routeplanner


Foto's (14)

Alle 14 foto's weergeven