Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Branderijgebouw "De Locomotief" in Schiedam

Nijverheid Industrie

Lange Haven 76
3111CH Schiedam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1794


Beschrijving van Branderijgebouw "De Locomotief"

Als dubbel PAKHUIS met vier bouwlagen onder twee pannen schilddaken met omlopende gootlijsten in baksteen opgetrokken branderijgebouw, blijkens sluitsteen in de poortboog daterend uit 1794. De acht vensterassen brede, door een kroonlijst met verdiepte velden afgesloten voorgevel bevat op de beganegrond hooggeplaatste, gekoppelde vensters met zesruitsverdeling, alsmede een dubbele inrijdeur met roostervullingen, gesneden rondboogvormig bovenlicht en te weerszijden hardstenen pilasters, waarboven een getoogd hijsluik. Op de verdiepingen voorts getoogde negenruitsvensters. De vijf vensterassen brede achtergevel van het verder naar achteren uitgebouwde linkerdeel aan de zijde van de binnenplaats is in verwante, doch soberder trant uitgevoerd en voorzien van een kruisanker en vele staafankers. In de rechterzijgevel op de hoogste verdieping getoogde zolderlichten. Inwendig zijn op de hoge beganegrond gietijzeren kolommen met door vierpassen geperforeerde voluten geplaatst ter ondersteuning van de zware balklagen. Voorts bevindt zich aldaar de oorspronkelijke inrichting ten behoeve van de jeneverindustrie, waarvan de voornaamste onderdelen zijn de ingemetselde tweeling-distilleerketel, de twee geklonken ijzeren koelvaten aan weerszijden daarvan (daterend van kort na 1900), de door houten ronde deksels afgesloten grondvaten, alsmede de op houten bokken opgestelde, genummerde ijzeren opslagvaten en een ondiepe strijkbak. Tevens zijn op de beganegrond en op de eerste verdieping diverse wandschilderingen aanwezig die betrekking hebben op de jenever-industrie, vervaardigd door de Schiedamse schilder/illustrator J. Schmiermann. In de achterkamer op de eerste verdieping in het linkerdeel voorts een betegelde schouw. Branderijgebouw van voor de oorspronkelijke functie karakteristieke architectuur en met bewaard gebleven distilleerinrichting en andere waardevolle interieur-onderdelen, als zodanig van belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt, alsook als representant van de Schiedamse jenever-industrie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33224
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Branderijgebouw "De Locomotief" in Schiedam

Monumentaal koopmanshuis van parterre en twee verdiepingen met omlopend schilddak

Lange Haven 80
Schiedam
Monumentaal KOOPMANSHUIS van parterre en twee verdiepingen met omlopend schilddak. Vijf vensterassen brede lijstgevel (XVIIId) met middenris..

Johannes de Doperkerk

Lange Haven 72
Schiedam
R.K.KERK van de H.Johannes de Doper. Indrukwekkend voorbeeld van neo-klassicistische architectuur, gebouwd 1822-1824 naar ontwerpen van A.T..

Pand met eenvoudige tuitgevel gedekt door rollaag. In de top een rond venster. In de verdieping zesdelige schuiframen

Lange Haven 82
Schiedam
PAND met eenvoudige tuitgevel (XIX) gedekt door rollaag. In de top een rond venster. In de verdieping zesdelige schuiframen.

Pand met tuitgevel, bekroond door een geprofileerde lijst en met natuurstenen hoekvoluten op dekplaten. Onderpui geheel modern

Lange Haven 68
Schiedam
Pand met tuitgevel (XVIII B), bekroond door een geprofileerde lijst en met natuurstenen hoekvoluten op dekplaten. Onderpui geheel modern.

Pand met eenvoudige, bakstenen lijstgevel

Lange Haven 79
Schiedam
PAND met eenvoudige, bakstenen lijstgevel (XVIIId). Hardstenen plint, waarin reliefversiering en hardstenen vensterdorpels. Authentieke deur..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)