Johannes de Doperkerk in Schiedam

Lange Haven 72
3111CH Schiedam

Architect: A.Tollus

Beschrijving van Johannes de Doperkerk

R.K.KERK van de H.Johannes de Doper. Indrukwekkend voorbeeld van neo-klassicistische architectuur, gebouwd 1822-1824 naar ontwerpen van A.Tollus. Voorgevel met hoge portiek van Dorische zuilen en bekronende houten toren. Inwendig driebeukige hallenkerk met Jonische zuilen en arcaden, in het middenschip door een tongewelf en in de zijbeuken door kruisgewelven overkluisd, alle in hout uitgevoerd. Rijke oorspronkelijke inventaris. Groot hoogaltaar, neobarok, met zuilenarchitectuur, bekronende beeldengroep van Maria's kroning, flankerende heiligen-beelden en altaarstuk, voorstellende de Kruisiging. Zijaltaren in een meer vlakke uitvoering uit dezelfde tijd. De altaarstukken geschilderd door de verdienstelijke neo-barokke schilder Antonius Ysendyck (Antwerpen 1801-1875). Voorts rijk gesneden preekstoel in barokke stijl (1725 volgens Voorl.Lijst), communiebank met neobarokke sculptuur, en reeks banken met gesneden zijwangen. Orgel met twee klavieren en vrij Pedaal, in 1875 gemaakt door P. Maarschalkerweerd en Zoon. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)