Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Johannes de Doperkerk in Schiedam

Kerkelijk Gebouw

Lange Haven 72
3111CH Schiedam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1822-1824
Architect: A.Tollus


Beschrijving van Johannes de Doperkerk

R.K.KERK van de H.Johannes de Doper. Indrukwekkend voorbeeld van neo-klassicistische architectuur, gebouwd 1822-1824 naar ontwerpen van A.Tollus. Voorgevel met hoge portiek van Dorische zuilen en bekronende houten toren. Inwendig driebeukige hallenkerk met Jonische zuilen en arcaden, in het middenschip door een tongewelf en in de zijbeuken door kruisgewelven overkluisd, alle in hout uitgevoerd. Rijke oorspronkelijke inventaris. Groot hoogaltaar, neobarok, met zuilenarchitectuur, bekronende beeldengroep van Maria's kroning, flankerende heiligen-beelden en altaarstuk, voorstellende de Kruisiging. Zijaltaren in een meer vlakke uitvoering uit dezelfde tijd. De altaarstukken geschilderd door de verdienstelijke neo-barokke schilder Antonius Ysendyck (Antwerpen 1801-1875). Voorts rijk gesneden preekstoel in barokke stijl (1725 volgens Voorl.Lijst), communiebank met neobarokke sculptuur, en reeks banken met gesneden zijwangen. Orgel met twee klavieren en vrij Pedaal, in 1875 gemaakt door P. Maarschalkerweerd en Zoon. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33223
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint Jan de Doperkerk
Sint Jan de Doperkerk
Sint Jan de Doperkerk
Plaats Schiedam
Denominatie Rooms-katholiek
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 24′ OL
Gebouwd in 1822-24
Gewijd aan Johannes de Doper
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  33223
Architectuur
Architect(en) Adrianus Tollus
Stijlperiode Neoclassicisme
Schip Ionische orde
Interieur
Orgel Pieter Maarschalkerweerd
Detailkaart
Sint-Jan-de-Doperkerk (Schiedam) (Stadscentrum (Schiedam))
Sint-Jan-de-Doperkerk (Schiedam)
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint Johannes de Doperkerk was een rooms-katholieke parochiekerk in Schiedam. De kerk is beter bekend als de Havenkerk.

De Havenkerk werd in neoclassicistische stijl ontworpen door de Haagse architect Adrianus Tollus. Het is een driebeukige hallenkerk. De bouw startte in 1822 en in 1824 werd de kerk ingewijd. De voorgevel is in de dorische orde, met een hoog portiek dat wordt ondersteund door vier zuilen. Op het dak staat een houten toren. De zuilen en arcaden in de kerk zijn in de ionische orde. De Havenkerk beschikt over een orgel van Pieter Maarschalkerweerd uit 1875.

De kerk werd in 1967 voor de rooms-katholieke eredienst gesloten. De parochie verhuisde naar een nieuw kerkgebouw in de wijk Nieuwland, dat in 2000 is afgebroken. Tussen 1976 en 2008 was de Havenkerk in gebruik bij de Stichting Johan Maasbach Wereldzending. In 2008 waren er plannen voor verkoop aan een projectontwikkelaar, die er een hotel en restaurant in wil vestigen. De kerk is in 2010 door de Stichting tot Restauratie en Instandhouding van de kerk aan de Lange Haven gekocht van de Johan Maasbach Wereldzending. In 2011/2012 is de kerk gerestaureerd, met name met betrekking tot het exterieur. Voor de kerk wordt een passende bestemming gezocht.[1]

De Havenkerk is een rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Johannes de Doperkerk in Schiedam

Branderijgebouw "De Locomotief"

Lange Haven 76
Schiedam
Als dubbel PAKHUIS met vier bouwlagen onder twee pannen schilddaken met omlopende gootlijsten in baksteen opgetrokken branderijgebouw, blijk..

Monumentaal koopmanshuis van parterre en twee verdiepingen met omlopend schilddak

Lange Haven 80
Schiedam
Monumentaal KOOPMANSHUIS van parterre en twee verdiepingen met omlopend schilddak. Vijf vensterassen brede lijstgevel (XVIIId) met middenris..

Pand met tuitgevel, bekroond door een geprofileerde lijst en met natuurstenen hoekvoluten op dekplaten. Onderpui geheel modern

Lange Haven 68
Schiedam
Pand met tuitgevel (XVIII B), bekroond door een geprofileerde lijst en met natuurstenen hoekvoluten op dekplaten. Onderpui geheel modern.

Eenvoudig herenhuis met bakstenen lijstgevel

Lange Haven 73
Schiedam
Eenvoudig herenhuis met bakstenen lijstgevel (XVIIId). Hardstenen plint en vensterdorpels, gesneden deuromlijsting in Lod. XVI vormen. Authe..

Monumentaal patriciershuis met vijf vensterassen brede lijstgevel

Lange Haven 71
Schiedam
Monumentaal patriciershuis (XVIIId) met vijf vensterassen brede lijstgevel. Hardstenen plint en vensterdorpels. Rijk versierde middenrisalie..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)