Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Patriciershuis in Schiedam

Woonhuis

Lange Haven 65
3111CB Schiedam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1803-1804
Architect: C.J.P. Giudici


Beschrijving van Patriciershuis

Monumentaal PATRICIERSHUIS, gebouwd in 1803-1804 voor de fabrikant C. Nolet naar ontwerp van C.J.P. Giudici. Bakstenen lijstgevel met natuurstenen hoekblokken, gebosseerde sokkelverdieping en met natuursteen beklede middenrisaliet, waarvoor hoog, natuurstenen bordes met smeedijzeren balustrade. Getoogde deuromlijsting met bekronende Mercuriuskop temidden van vruchtentrossen en acanthusconsoles. Authentieke deuren met gesneden kalf en bovenlicht. De bovenvensters van de middenrisaliet hebben een eenvoudige, natuurstenen en geprofileerde omlijsting. Alle vensters hebben hardstenen dorpels en late schuiframen. Voor het huis hoge, getorste hoekpalen met smeedijzeren lantaarns. Links van het huis een inrijpoort, waarvan de hekpijlers door Lod. XVI siervazen bekroond worden. Inwendig: marmeren gang met betimmering, gesneden trapleuning, kamers met stucplafonds, marmeren schouwen, gesneden deuren en friezen met stucwerk, alles in zeer verfijnde Lod. XVI trant. Grote achterzaal, waarvan de wanden geleed door dubbele halfzuilen en pilasters, pronkstuk van decoratiekunst in overgangsvormen Lod. XVI-empire. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33177
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Patriciershuis in Schiedam

Herenhuis van parterre en twee verdiepingen, ter breedte van vijf vensterassen

Nieuwstraat 12
Schiedam
HERENHUIS (XIXa) van parterre en twee verdiepingen, ter breedte van vijf vensterassen. De deuromlijsting heeft een rijke uitmonstering van g..

Winkel annex woonhuis in Eclectische stijl

Hoogstraat 160
Schiedam
Inleiding WINKEL annex WOONHUIS gelegen in de gesloten straatwand van de Hoogstraat, gebouwd rond 1880 in Eclectische stijl; in opzet mogel..

Hoekpand Oude Kerkhof. Pand ter breedte van drie vensterassen, parterre en twee verdiepingen. Zadeldak tussen puntgevels. Deur met in het bovenlicht e ..

Nieuwstraat 30
Schiedam
Hoekpand Oude Kerkhof (XIXa). Pand ter breedte van drie vensterassen, parterre en twee verdiepingen. Zadeldak tussen puntgevels. Deur met in..

Deftig patriciershuis van parterre en twee verdiepingen ter breedte van zes vensterassen

Nieuwstraat 26
Schiedam
Deftig patriciershuis (XVIIId) van parterre en twee verdiepingen ter breedte van zes vensterassen. In de derde vensteras van links deuromlij..

Pand met eenvoudige lijstgevel. Deur met gesneden kalf; vensters met acht-, zes- en vierruitsschuiframen

Nieuwstraat 28
Schiedam
Pand met eenvoudige lijstgevel (XIX A). Deur met gesneden kalf; vensters met acht-, zes- en vierruitsschuiframen.

Kaart & Routeplanner