Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand "Het Hooge Huis" in Scherpenzeel

Woonhuis

Dorpsstraat 168
3925KG Scherpenzeel
Gelderland

Bouwjaar: tweede kwart 17e eeuw 1625 tweede kwart 17e eeuw


Beschrijving van Pand "Het Hooge Huis"

PAND "Het Hooge Huis", uit het tweede kwart van de 17e eeuw, bestaande uit twee evenwijdige vleugels, waarvan de zadeldaken loodrecht op de straatas staan. Aan de voorzijde twee trapgevels; aan de achterzijde twee puntgevels met vlechtingen. Beide trapgevels hebben vensters met ontlastingsbogen, in de rechtergevel niet boven alle vensters en topvensters, waarboven geprofileerde ontlastingsboogjes, die door de toppinakels, waartegen ankers, doorsneden worden. Aan weerszijden van de toppen kleine natuurstenen voluten en schildhoudende leeuwen. Eenvoudige deuromlijsting met verdiepte pilasters, hoofdgestel en bovenlicht. In de vensters schuiframen met 18- en 19-ruitsroedenverdeling, aangebracht bij de restauratie, welke van 1961-1964 werd uitgevoerd. In de top van de oostelijke puntgevel aan de achterzijde duivengaten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33119
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pand "Het Hooge Huis" in Scherpenzeel

Antonius, Dorpskerk

Kerkplein 189
Scherpenzeel
NED. HERV. KERK. In oorsprong 15e eeuwse dorpskerk met rijzige toren, driebeukig, pseudobasilicaal schip en hoger, vijfzijdige gesloten koo..

Huis Scherpenzeel: dienstwoning

Dorpsstraat 186
Scherpenzeel
Onderdeel 3 Omschrijving POORTHUIS of dienstwoning van huis Scherpenzeel, gelegen aan de noordkant van het park in de rooilijn van de Dorp..

Huis Scherpenzeel: Toegangsbrug

Burgemeester Royaardslaan 1
Scherpenzeel
Onderdeel 5 Omschrijving De enige toegang tot het huis wordt gevormd door een TOEGANGSBRUG in neogotische stijl, bestaande uit een gebogen..

Huis Scherpenzeel: Restant van een ijskelder

Burgemeester Royaardslaan 1
Scherpenzeel
Onderdeel 7 Omschrijving IJSKELDER. Ten oosten van het huis liggen de restanten van een ijskelder. De vorm, achthoekig, is uniek voor ons ..

Huis Scherpenzeel: Tuinmuren

Burgemeester Royaardslaan 1
Scherpenzeel
Onderdeel 8A - 8C Omschrijving Op een aantal plaatsen bevinden zich (restanten van) tuinmuren. 8A. Bakstenen TUINMUUR aan de oostzijde va..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)