Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grote Kerk in Schermerhorn

Kerkelijk Gebouw

Oosteinde 2
1636XV Schermerhorn (gemeente Schermer)
Noord Holland

Bouwjaar: 1634-1636


Beschrijving van Grote Kerk

HERV. KERK. bestaande uit een zeer slanke toren, een driebeukig pseudobasilicaal schip en een koor vijfzijdige sluiting, 1634-'36. Inwendig decoratief beschilderd houten tongewelven. Zerkenvloer. Gebrandschilderde glazen, XVIIb. Preekstoel, doophek, met banken, vijf herenbanken en tochtportaal, XVIIb. Koperen lezenaar en doopbekkenhouder (met bekken), XVII. Zeven koperen lichtkronen, XVII. Wandbord met geschiedenis van het kerkgebouw, 1636. Tiengebodenbord, 1622. Ordonnantiebord, 1659. Wijzerplaat 1636, met bekroning uit 1779. Twee scheepsmodellen, XVIIc en 1663. Orgel met Hoofdwerk en Onderpositief van Westfaalse factuur, omstreeks 1800 gemaakt. De eenvoudige orgelkas is van latere datum. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van François en Pieter Hemony, 1653, diam. 90 cm en een klok van A. Koster, 1635, diam. 133 cm. Mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts, circa 1950, voorzien van elektrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33108
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

De Hervormde kerk of Grote Kerk van Schermerhorn is een kerk die in 1636 in gebruik genomen is. De kerk staat op een plaats waar sinds 1450 een kerk gestaan heeft.

De oudst bekende kerk was een kapelkerkje waarvan bekend is, dat hij er reeds in 1450 stond. Deze werd in 1526 tot kruiskerk vergroot. In 1612 werd de kerk tijdens een zware storm grotendeels verwoest om twee jaar later als nieuw te herrijzen. In 1634 werd de kerk afgebroken om vervangen te worden door een protestantse kerk.

De vloer van de kerk is verhoogd ten opzichte van het straatniveau, dit diende als extra veiligheid bij storm en hoog water. In de kerk valt het maritieme verleden van Schermerhorn op, in de torenspits valt een gestileerde harpoenspits te herkennen, scheepsmodellen hangen in de kerk en, in de grafstenen zijn schepen te herkennen.

Het orgel stamt uit de tweede helft van de 18e eeuw en wordt aan Jacob Courtain uit Emmerik toegeschreven. Het werd in 1879 in de kerk geplaatst.

De kerk is eigendom van de Hervormde Gemeente Schermer en wordt alleen nog bij speciale gelegenheden als kerk gebruikt.

KerkSchermerhorn.JPG OverzichtKerkSchermerhorn.JPG PreekstoelSchermerhorn.JPG OrgelSchermerhorn.JPG

Monumenten in de buurt van Grote Kerk in Schermerhorn

Voormalig Rechthuis, gepleisterd gebouwtje met zadeldak

Westeinde 1
Schermerhorn (Gemeente Schermer)
Voormalig Rechthuis, gepleisterd gebouwtje met zadeldak. De noordelijke topgevel nog met twee aanzetkrullen in rococo-stijl. In de zuidgevel..

Huis met schilddak

Westeinde 38
Schermerhorn (Gemeente Schermer)
HUIS met schilddak. Lijstgevel met hogere middenpartij in de vorm van een klokgevel, afgedekt met gebeeldhouwde festoenen en bekroond door ..

Bovenmolen G

Molendijk 8
Schermerhorn (Gemeente Schermer)
Ringmolen. Achtkante bovenkruier, plm 1634.

Poortugal

Westdijk 6
Noordbeemster (Gemeente Beemster)
Poortugal. Bakstenen stelphoeve met achterwaarts uitgebouwd bedrijfsgedeelte. Hogere middenpartij van de voorgevel, eindigend in een puntgev..

Ondermolen K

Molendijk 10
Schermerhorn (Gemeente Schermer)
Ondermolen "K". Achtkante bovenkruier, plm 1634.

Kaart & Routeplanner