Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Noorderpolderhuis van de Schermer, gelegen aan de dijk ten noorden van Schermerhorn in Schermerhorn

Gebouw

Molendijk 11
1636VK Schermerhorn (gemeente Schermer)
Noord Holland


Beschrijving van Noorderpolderhuis van de Schermer, gelegen aan de dijk ten noorden van Schermerhorn

Noorderpolderhuis van de Schermer, gelegen aan de dijk ten noorden van Schermerhorn. Twee vleugels in elkaars verlengde, n.l. de geheel houten woning van de opzichter-bewaarder en een hoger bakstenen gedeelte met houten topgevels, getorste makelaars en een dakruitertje. Dit gedeelte bevat de vergaderzaal met rijke rococo-schoorsteenmantel. De ingang met snijraam bevindt zich in de lage vleugel. Haaks tegen de lage vleugel een achtervleugel. Los van dit complex de houten, gedeeltelijk over het water gebouwde timmerloods met opzij een zaaltje, waarin vroeger gekegeld werd. Voor het complex een gemetselde boogbrug met ijzeren balustrade. Tuinbeeldje van de Faam op hardstenen voetstuk in Lodewijk XVI-stijl. Zonnewijzer op rococo-voetstuk van hardsteen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33104
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Noorderpolderhuis van de Schermer, gelegen aan de dijk ten noorden van Schermerhorn in Schermerhorn

Ondermolen K

Molendijk 10
Schermerhorn (Gemeente Schermer)
Ondermolen "K". Achtkante bovenkruier, plm 1634.

Bovenmolen G

Molendijk 8
Schermerhorn (Gemeente Schermer)
Ringmolen. Achtkante bovenkruier, plm 1634.

Huis met schilddak

Westeinde 38
Schermerhorn (Gemeente Schermer)
HUIS met schilddak. Lijstgevel met hogere middenpartij in de vorm van een klokgevel, afgedekt met gebeeldhouwde festoenen en bekroond door ..

Voormalig Rechthuis, gepleisterd gebouwtje met zadeldak

Westeinde 1
Schermerhorn (Gemeente Schermer)
Voormalig Rechthuis, gepleisterd gebouwtje met zadeldak. De noordelijke topgevel nog met twee aanzetkrullen in rococo-stijl. In de zuidgevel..

Grote Kerk

Oosteinde 2
Schermerhorn (Gemeente Schermer)
HERV. KERK. bestaande uit een zeer slanke toren, een driebeukig pseudobasilicaal schip en een koor vijfzijdige sluiting, 1634-'36. Inwendig ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)