Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schelluinen in Schelluinen

Kasteel Buitenplaats

Kerkweg 4
4209AE Schelluinen (gemeente Giessenlanden)
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1565 1565 ca. 1565


Beschrijving van Schelluinen

Ned. Herv. Pastorie. Klein kasteeltje, gesticht ca. 1565 en bestaande uit een middengedeelte onder zadeldak tussen puntgevels met rechts een zeshoekige traptoren met ingesnoerde spits. Zijvleugels onder lessenaarsdaken aan weerskanten; achtervleugel met topgevel, waarvan de contouren in- en uitgezwenkt zijn, met overhoekse pilasters. De voorgevel, drie vensterassen breed, is verlevendigd door natuurstenen banden, gebeeldhouwde cartouches, koppen in medaillons, frontons, geblokte ontlastingsbogen boven de parterrevensters en sierankers. Vensters met kruiskozijnen; deur met accolade-vormig getoogd kalf, gesneden latei en boven het bovenlicht een segmentvormige boog met reliefvulling. De zijvleugels hebben een zelfde ornamentatie als het middendeel: de achtervleugel is soberder uitgevoerd met banden, geblokte ontlastingsbogen en sierankers. Ook de traptoren heeft natuurstenen banden. Inwendig balkenzolders met moer- en kinderbinten, gesneden sleutelstukken en fragmenten van een zandstenen renaissanceschouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33082
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schelluinen in Schelluinen

Westmolen

Grote Schelluinsekade 18
Gorinchem
Molen. "Westmolen". Aan de Schelluinse Vliet, ca. 2 km. ten westen van Gorinchem een wipwatermolen uit 1814, ter bemaling van de polder De B..

De voormalige hervormde zaalkerk van Sleeuwijk met gemeentelijke begraafplaats achter de kerk, "Oude kerkje"

Kerkeinde 31
Sleeuwijk (Gemeente Werkendam)
Inleiding Het voormalige kerkgebouw van de Nederlandse Hervormde gemeente van Sleeuwijk, oorspronkelijk gebouwd als rooms-katholieke kerk, ..

woonhuis

Boogschutterstraat 2A
Gorinchem
Omschrijving complexonderdeel 1 Het BLOK HOOGBOUW (236 woningen) bestaat uit een aanleg van twee carrés, ongelijk in afmeting. Elk bestaa..

woonhuis

St. Jorisplein 1
Gorinchem
Omschrijving complexonderdeel 2 CARRÉ LAAGBOUW van 20 eengezinswoningen, winkels en werkplaatsen. Ten oosten van het grote blok gelegen c..

Boerderij, met gepleisterde puntgevel en links uitgebouwde kamer onder zadeldak. Rechts onderkelderd. Vloeddeur met trap; vensters met goede roedenver ..

Peursumseweg 95
Giessenburg (Gemeente Giessenlanden)
BOERDERIJ, waarschijnlijk 18e eeuw met gepleisterde puntgevel en links uitgebouwde kamer onder zadeldak. Rechts onderkelderd. Vloeddeur me..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)