Schelluinen in Schelluinen

Kerkweg 4
4209AE Schelluinen (gemeente Giessenlanden)

Beschrijving van Schelluinen

Ned. Herv. Pastorie. Klein kasteeltje, gesticht ca. 1565 en bestaande uit een middengedeelte onder zadeldak tussen puntgevels met rechts een zeshoekige traptoren met ingesnoerde spits. Zijvleugels onder lessenaarsdaken aan weerskanten; achtervleugel met topgevel, waarvan de contouren in- en uitgezwenkt zijn, met overhoekse pilasters. De voorgevel, drie vensterassen breed, is verlevendigd door natuurstenen banden, gebeeldhouwde cartouches, koppen in medaillons, frontons, geblokte ontlastingsbogen boven de parterrevensters en sierankers. Vensters met kruiskozijnen; deur met accolade-vormig getoogd kalf, gesneden latei en boven het bovenlicht een segmentvormige boog met reliefvulling. De zijvleugels hebben een zelfde ornamentatie als het middendeel: de achtervleugel is soberder uitgevoerd met banden, geblokte ontlastingsbogen en sierankers. Ook de traptoren heeft natuurstenen banden. Inwendig balkenzolders met moer- en kinderbinten, gesneden sleutelstukken en fragmenten van een zandstenen renaissanceschouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)