Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Nieuw Scheemda

Kerkelijk Gebouw

Hamrikkerweg 27
9943PA Nieuw Scheemda (gemeente Oldambt)
Groningen

Bouwjaar: 1661 1906 (gevel) 2008 (rest.)


Beschrijving van Hervormde kerk

Herv. Kerk op kerkhof. Eenvoudig zaalgebouw onder hoog schilddak, op welke nok in het midden een dakruiter. De kerk is in 1661 gebouwd; de westgevel in hardsteen in 1906 vernieuwd met behoud van gevelsteen 1661. In de kerk 17e eeuwse preekstoelkuip met achterschot en klankbord, twee eenvoudige overhoudige overhuifde banken; afscheiding van de doopruimte met gesneden opengewerkt fries; eenvoudige banken waarop telkens twee koperen blakers, twee koperen bolkroontjes, offerblok. Klein orgel uit 1695 door A. Schnitger. 18 zerken uit de 17e en 18e eeuw benevens vijf hoofdstenen. In de vieringtoren klok van F. Hemony, 1661, diam. 70,5 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33078
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde Kerk
Kerk van Nieuw-Scheemda01.jpg
Plaats Nieuw Scheemda
Denominatie Nederlands Hervormd
Gebouwd in 1661
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  33078
Architectuur
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Verlate Gotiek met elementen Hollands classicisme
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Hervormde Kerk is een rechtgesloten zaalkerk uit 1661 in het dorp Nieuw-Scheemda in de Nederlandse provincie Groningen. De kerk is ontworpen in een voor die tijd reeds verouderde, op de gotiek teruggaande vorm.

De kerk draagt een schilddak, waaruit een zeszijdige dakruiter oprijst. Dit torentje heeft een onderbouw met een open geleding en een elegant spitsje in vormen die veel sterker aan het midden van de 17e eeuw doen denken dan de rest van het gebouw.

Het interieur is eenvoudig en harmonieus en stamt nog volledig uit de bouwtijd. Het pijporgeltje uit 1698 geldt als het kleinste Arp Schnitger-orgel ter wereld. Het heeft één manuaal, acht registers en een aangehangen pedaal. Het is in 1802 door Heinrich Hermann Freytag verbouwd. Het onderging restauraties in 1968 door Metzler Orgelbau en in 1988 door de Nederlands-Zwitserse orgelbouwer Bernhardt Edskes.

De kerk werd in 1981 overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken.Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Nieuw Scheemda

Hervormde kerk, toegangshek

Hamrikkerweg 27
Nieuw Scheemda (Gemeente Oldambt)
Inleiding TOEGANGSHEK op muurdam, dienende als entree naar de Nederlands-hervormde kerk (monumentnummer 33078) en de bijbehorende begraafpl..

Borgh De Borgh

Hamrikkerweg 13
Nieuw Scheemda (Gemeente Oldambt)
Inleiding DWARSHUISBOERDERIJ met uitgebouwd middenrisaliet, gebouwd in 1904 in opdracht van de familie Dijkema in een Eclectische stijl. In..

Boerderij van het Oldambtster type met twee rijen zaadzoldervensters

Hamrikkerweg 34
Nieuw Scheemda (Gemeente Oldambt)
BOERDERIJ van het Oldambtster type. Omlijste ingang in het midden het snijraam, beganegronds zesruitsvensters, twee series zoldervensters; k..

De Dellen

Pastorieweg 4A
Nieuw Scheemda (Gemeente Oldambt)
Achtkante bovenkruier van waterschap de Dallen, gebouwd in 1855. Pegel- of peilmolen voor het boezemwaterschap Aldant.

Westerse Molen (Zeldenrust)

Hamrikkerweg 18
Nieuw Scheemda (Gemeente Oldambt)
Windwatermolen 'De Westerse watermolen' Achtkante bovenkruier in 1862 op de fundamenten van een afgebrande voorganger uit 1798 gebouwd door ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)