Hervormde kerk met vrijstaande toren in Scheemda

Torenstraat 1
9679BN Scheemda (gemeente Oldambt)

Bouwjaar: 1515 (kerk) begin 16e eeuw (toren) 1626 (verb. kerk) 1792 (verb. kerk) 1887 (verb. toren)

Beschrijving van Hervormde kerk met vrijstaande toren

Herv. Kerk en toren op omheind kerkhof. Eenvoudig in aanleg laat gotisch kerkgebouw met ondiepe driezijdige sluiting gebouwd in 1515, in 1626 van gewelf en steunberen beroofd. In 1792 van een nieuwe zoldering voorzien. In de kerk 17e-eeuwse preekstoel met trap, achterschot en klankbord; twee koperen kaarsenhouders. Bank met overhuiving bekroond door tympaan (1792). Alle overige banken met paneelwerk en gesneden bekroningen van de wangen. Aan de oostzijde galerij (voorheen kraak langs de noordzijde). Orgelbalustrade, waarin kanselvormige uitstulping en twee vakken met briefpaneel, 1503, waartegen latere vleugelstukken. De bijbehorende orgelkas en frontpijpen bevinden zich in het Rijksmuseum te Amsterdam. In 1874 nieuw tweeklaviers orgel door R. Meijer. Koperen kroontje, 1792, en een van 1810. Aantal zerken, waarvan enige in de kerk, de overige op het kerkhof; ten zuidwesten van de kerk klokkenstoeltoren onder zadeldak tussen trapgevels en spitsje op de nok. Laat 18e-eeuwse toegangspoort. Klokkenstoel van 5 jukken met moderne klok. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)