Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Getijdenmolen op bastion Zeelandia in Sas van Gent

Molen

Kloosterlaan 71
4551BB Sas van Gent (gemeente Terneuzen)
Zeeland

Bouwjaar: 1696


Beschrijving van Getijdenmolen op bastion Zeelandia

Als onderdeel van de oude verdedigingswerken is een restant metselwerk van de fortificatie bewaard gebleven, waarin overblijfselen van een voormalige getij-watermolen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33046
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Een getijdenmolen in Spanje
Getijdenmolen van Olhão, Portugal

Een getijdenmolen wordt aangedreven door het tij. Bij vloed wordt een bassin gevuld en bij eb geleegd. Wanneer het water uit het bassin vloeit, stroomt het langs de molen en zet daarbij het waterrad in beweging. Deze molens werden voornamelijk langs de kust gebouwd. Zij werden voor verschillende doeleinden gebruikt. Tegenwoordig wordt het concept van de getijdenmolen ook gebruikt om elektriciteit op te wekken.

Getijdenmolens in Nederland

In de provincie Zeeland zijn nog verschillende resten van dit type molen te vinden: 't Soepuus in Goes en de Getijdenmolen Middelburg in Middelburg. In Middelburg resteert het pand en is in het voormalig bassin een park aangelegd met de naam Molenwater. Daarnaast bevinden er zich nog resten van een getijdenmolen te Sas van Gent.

Ook in de provincie Noord-Brabant is in Bergen op Zoom nog een getijdenmolen aanwezig. "In 1492 begint men met het maken van plannen voor de bouw van een nieuwe watermolen. Hiervoor wordt Antoon I Keldermans ingeschakeld die tevens bouwmeester is van het Markiezenhof. Pas in 1499 wordt met de bouw begonnen. Het werk omvat de bouw van de watermolen, het graven van de houwer of vankput, de bouw van twee bruggen en het omwallen van de houwer. De houwer was nodig om bij vloed het water op te vangen en bij eb uit te laten stromen, zodat de molen steeds in bedrijf kon zijn." Deze getijdenmolen wordt momenteel gerestaureerd.

Getijdenmolens in België

Reeds in de 1552 bestond in Antwerpen een getijdenmolen aan de in de 19de eeuw overdekte Sint-Jansvliet, de Sint-Jansmolen, waarmee graan werd gemalen.

In Rupelmonde staat nog een complete en maalvaardige getijdenmolen, namelijk de Spaanse molen, op de Schelde. Deze watermolen is volledig gerestaureerd en is nog regelmatig in werking.


Monumenten in de buurt van Getijdenmolen op bastion Zeelandia in Sas van Gent

Huis 'Het Oude Klooster'

Westkade 103
Sas van Gent (Gemeente Terneuzen)
Fors dwarspand, met gepleisterde lijstgevel, eerste helft XIX. Op een plint van natuursteen waarin de vensters van het souterrain en de gebo..

Maria Hemelvaartskerk

Markt 4
Sas van Gent (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Bakstenen, drie beukige neo-gotische kruisbasiliek met fronttoren, in 1891/1892 gebouwd naar ontwerp van J.Th.J. Cuypers door aan..

Walmolen op bastion Generaliteit

Westdam 6
Sas van Gent (Gemeente Terneuzen)
Op het v.m. bolwerk Generaliteit hoog gelegen stenen achtkante molenromp, daterend uit het tweede kwart van de 19e eeuw. De gepleisterde st..

Gangenstelsel onder bastion Generaliteit

Westdam 6
Sas van Gent (Gemeente Terneuzen)
17e eeuws onderaards gangenstelsel op het v.m. bolwerk Generaliteit nabij en onder de daar van ouds aanwezige molen (de huidige molen dateer..

Huis 'De Hertog van Marlborough'

Oostkade 31
Sas van Gent (Gemeente Terneuzen)
Klassicistisch, onderkelderd, pand op hardstenen voet met gepleisterde lijstgevels en omlopend schilddak en 4 rondgemetselde hoekschoorstene..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)