Dorpskerk / Pancratius in Sassenheim

Hoofdstraat 217
2171BC Sassenheim (gemeente Teylingen)

Bouwjaar: Toren 13e eeuw 1574 verwoest 1595 herbouw schip

(1 recensie)

Beschrijving van Dorpskerk / Pancratius

N.H. KERK. Aan N.zijde van het eenbeukig schip overblijfselen van tufstenen Romaanse kerk. In de 15e eeuw vernieuwd,In 1956 hersteld. Romaanse toren van baksteen, in einde 15e eeuw verhoogd, gerestaureerd 1957. Ter plaatse van het M. E. koor ten O. van het schip een uitbreiding uit omstreeks 1700. Eenklaviers orgel van Hans Goltfuss, oorspronkelijk gemaakt voor de Gasthuiskerk te Delft in 1657. In 1973 gereconstrueerd en verplaatst in Sassenheim. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van W. Wegewaert, 1592, diam. 126 cm en een moderne klok. In torenportaal klok van A. de Stomme, 1563, diam. 42 cm, is buiten gebruik gesteld. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, 1906, voorzien van elektrische opwinding. Boven de toegangsdeur van de kerk zit een zonnewijzer op een rode plavuis, 28 cm in het vierkant, iets schuin in de muur van tufsteen gemetseld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Recensies en ervaringen (1)

Dorpskerk / Pancratius
1
Recensie door: ()
hier is de hervormde dorpskerk beschreven, de Pancratiuskerk is de katholieke kerk die verderop in de Hoofdstraat staan in Sassenheim met vr gr