Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dekkermolen in Hoogmade

Molen

van Klaverweijdeweg 25 A
2355AA Hoogmade (gemeente Kaag en Braassem)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1911


Beschrijving van Dekkermolen

Wipstellingmolen, houtzaagmolen, 1913 (Afkomstig van de gemeente Hazerswoude en in die gemeente reeds als beschermd monument aangewezen). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33007
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Dekkermolen
Dekkermolen
Dekkermolen
Basisgegevens
Plaats Hoogmade
Bouwjaar 1911 / 1975 / 2009
Type wipmolen
Kenmerken stellingmolen
Functie zaagmolen
Bestemming  voorheen het zagen van hout, thans buiten bedrijf
Monumentnummer  33007
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Dekkermolen in Rijnsaterwoude
Dekkermolen in Rijnsaterwoude
Portaal  Portaalicoon   Molens
Het Dekkermolentje vanaf de Herenweg
Het Dekkermolentje in wintertooi (2009)

De Dekkermolen is een kleine houtzaagmolen, een zogenaamde wipstellingmolen in Hoogmade in de Nederlandse provincie Zuid-Holland

Het molentje is omstreeks 1911 gebouwd door Adriaan Dekker, de 17-jarige zoon van molenmaker Jan Dekker uit Hazerswoude-Dorp als 'lattenzagertje' ten behoeve van het bedrijf. Het molentje uit Hazerswoude werd gebruikt voor de aandrijving van een cirkelzaag, waarmee het lichtere zaagwerk in de werkplaats werd uitgevoerd. Hier komt de bijnaam 'lattenzagertje' vandaan.

In 1975 moest de molen plaats maken voor een nieuw te bouwen winkelcentrum aan het Ambachtsplein en dit unieke industriële erfgoed werd met de sloop bedreigd. Maar molenmaker Piet van Beek uit Rijnsaterwoude liet het zover niet komen: hij nam de molen voor het symbolische bedrag van één gulden over en herbouwde het samen met zijn zoon Hans op hun werkplaats aan de Herenweg 38 in Rijnsaterwoude. Op 20 maart 1976 draaide de molen weer. Door het 'lichten van de vang' stelden Katinka van Beek, dochter van Hans van Beek en Toon Mans, zoon van een bestuurslid van de Rijnlandse molenstichting, de molen in gebruik.

Inmiddels bestaat de molenmakerij van Piet van Beek en diens opvolger Arie Verheij allang niet meer en was de molen particulier eigendom geworden. In 1996 is het molentje ingrijpend gerestaureerd om in het najaar weer in volle glorie te draaien.

Maar doordat de molen nu niet meer gebruikt werd en daardoor ook niet meer werd onderhouden, dreigde er achteruitgang en een volgende restauratie. Er werd gesproken van een verplaatsing van het Dekkermolentje naar het Industrieel Erfgoedpark 'De Hoop' in Uitgeest, vlak bij Alkmaar. Molenmaker Lucas Verbij uit Hoogmade gaf echter aan dat hij het molentje wel op zijn werkplaats wilde zetten. En zo geschiedde. Op donderdag 15 januari 2009 is het Dekkermolentje afgebroken en op transport gezet naar Hoogmade. Sinds 20 maart 2009 is het molentje weer in volle glorie te bewonderen op de schuur van molenmaker Verbij in Hoogmade

Van Hazerswoude naar Rijnsaterwoude en vandaar naar HoogmadeMonumenten in de buurt van Dekkermolen in Hoogmade

Woudse Dom

Herenweg 26
Rijnsaterwoude (Gemeente Kaag en Braassem)
Herv. Kerk. Eenbeukige dorpskerk met een wellicht in de 17e eeuw vernieuwd schip en een smaller, driezijdig gesloten koor omstreeks 1500, ge..

Hoeve "St. Jan"

Herenweg 12A
Rijnsaterwoude (Gemeente Kaag en Braassem)
Hoeve "St. Jan". Boerderij uit de 18e eeuw onder rieten wolfdak. De topgevel is voorzien van vlechtingen en heeft een bekroning in de vorm v..

Boerderij onder rieten wolfdak

Herenweg 8
Rijnsaterwoude (Gemeente Kaag en Braassem)
Boerderij uit de 18e eeuw onder rieten wolfdak. Voorgevel met vlechtingen: stal vernieuwd.

Geestmolen

Heiligegeestlaan 6
Rijnsaterwoude (Gemeente Kaag en Braassem)
"De Geestmolen". Aan de noordzijde van de Braassemermeer een achtkantige, houten met riet gedekte poldermolen op stenen voet, gebouwd in 183..

Johannes de Doperkerk

Willem van der Veldenweg 24
Leimuiden (Gemeente Kaag en Braassem)
R.K. Kerk van de H. Joannes de Doper. Zaalkerk uit 1854 met spitsboogvensters en een slanke toren in vroege neo-gotische trant. De door een ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)