Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woudse Dom in Rijnsaterwoude

Kerkelijk Gebouw

Herenweg 26
2465AC Rijnsaterwoude (gemeente Kaag en Braassem)
Zuid Holland

Bouwjaar: Vanaf 1500


Beschrijving van Woudse Dom

Herv. Kerk. Eenbeukige dorpskerk met een wellicht in de 17e eeuw vernieuwd schip en een smaller, driezijdig gesloten koor omstreeks 1500, gedeeltelijk ingebouwde westtoren (1552) waarvan het lage vierkante deel verlevendigd wordt door spitsboognissen met driepastraceringen en het slanke achtkant met korte spits hoge spitsboognissen met galmgaten heeft. De kerk wordt overdekt door tongewelven met trekbalken. Gerestaureerd omstreeks 1957. Tot de inventaris behoren: een preekstoel met doophek en doopbogen, 17e eeuw; een koorhek met balusters, waarschijnlijk 17e eeuw; drie koperen kaarsenkroontjes, 18e eeuw en twee naamlijsten van predikanten, eind 18e eeuw. Grafzerken uit de 16e en 17e eeuw. Een kabinetorgel met 5 registers uit 1778. De Bewaarder wordt derhalve verzocht deze verklaring bij het hierboven genoemde kadastrale perceel te doen aantekenen. Klokkenstoel met klok van Cypr. Crans, 1750, diam. 105 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33006
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woudse Dom in Rijnsaterwoude

Dekkermolen

van Klaverweijdeweg 25A
Hoogmade (Gemeente Kaag en Braassem)
Wipstellingmolen, houtzaagmolen, 1913 (Afkomstig van de gemeente Hazerswoude en in die gemeente reeds als beschermd monument aangewezen).

Hoeve "St. Jan"

Herenweg 12A
Rijnsaterwoude (Gemeente Kaag en Braassem)
Hoeve "St. Jan". Boerderij uit de 18e eeuw onder rieten wolfdak. De topgevel is voorzien van vlechtingen en heeft een bekroning in de vorm v..

Boerderij onder rieten wolfdak

Herenweg 8
Rijnsaterwoude (Gemeente Kaag en Braassem)
Boerderij uit de 18e eeuw onder rieten wolfdak. Voorgevel met vlechtingen: stal vernieuwd.

Geestmolen

Heiligegeestlaan 6
Rijnsaterwoude (Gemeente Kaag en Braassem)
"De Geestmolen". Aan de noordzijde van de Braassemermeer een achtkantige, houten met riet gedekte poldermolen op stenen voet, gebouwd in 183..

Johannes de Doperkerk

Willem van der Veldenweg 24
Leimuiden (Gemeente Kaag en Braassem)
R.K. Kerk van de H. Joannes de Doper. Zaalkerk uit 1854 met spitsboogvensters en een slanke toren in vroege neo-gotische trant. De door een ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)