Boerderij met achterbaander, aangebouwd stookhok, potstal en hooischuur in Ruinerwold

Dokter Larijweg 124
7961NS Ruinerwold (gemeente De Wolden)

Bouwjaar: 18e eeuw (kern)

Beschrijving van Boerderij met achterbaander, aangebouwd stookhok, potstal en hooischuur

In oorsprong 18e eeuwse boerderij-complex bestaande uit boerderij met achterbaander, aangebouwd stookhok, potstal en hooischuur. Het hoofdgebouw is opgetrokken uit baksteen en wordt gedekt door een rieten wolfdak met uilebord; topschoorsteen. Twee 24-ruitsschuifvensters met halve luiken, strokendeur met 12-ruitsbovenlicht en hardstenen stoeptree, 15-ruits opkamerschuifvenster boven melkkelder, vierruits-zoldervenster in de voorgevel; twee getraliede melkkeldervensters en 12-ruitsschuifvenster met vast bovenlicht in de rechterzijgevel. Het bedrijfsgedeelte, dat zich naar achteren toe met een krimp verbreedt, is voorzien van mestdeuren waarnaast strokendeur met 9-ruits bovenlicht; staldeuren; vensters met gietijzeren tracering; vlechtingen; staafankers. Inwendig betegelde wanden en haard aan de voorgevel en beddeschot in de keukenkamer. Te rechterzijde later aangebouwd stookhok onder pannen gedekt zadeldakje met windveren; strokendeur; twee vierruitsvensters en venster met luik; staafankers. Op het deels met klinkers bestrate erf en deels uit baksteen, deels uit hout opgetrokken en met hout beschoten potstal, onder met pannen belegd zadeldak en een hooischuur die eveneens deels uit baksteen, deels uit hout is opgetrokken en daarmee is beschoten onder rieten kap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)