Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met achterbaander, aangebouwd stookhok, potstal en hooischuur in Ruinerwold

Boerderij

Dokter Larijweg 124
7961NS Ruinerwold (gemeente De Wolden)
Drenthe

Bouwjaar: 18e eeuw (kern)


Beschrijving van Boerderij met achterbaander, aangebouwd stookhok, potstal en hooischuur

In oorsprong 18e eeuwse boerderij-complex bestaande uit boerderij met achterbaander, aangebouwd stookhok, potstal en hooischuur. Het hoofdgebouw is opgetrokken uit baksteen en wordt gedekt door een rieten wolfdak met uilebord; topschoorsteen. Twee 24-ruitsschuifvensters met halve luiken, strokendeur met 12-ruitsbovenlicht en hardstenen stoeptree, 15-ruits opkamerschuifvenster boven melkkelder, vierruits-zoldervenster in de voorgevel; twee getraliede melkkeldervensters en 12-ruitsschuifvenster met vast bovenlicht in de rechterzijgevel. Het bedrijfsgedeelte, dat zich naar achteren toe met een krimp verbreedt, is voorzien van mestdeuren waarnaast strokendeur met 9-ruits bovenlicht; staldeuren; vensters met gietijzeren tracering; vlechtingen; staafankers. Inwendig betegelde wanden en haard aan de voorgevel en beddeschot in de keukenkamer. Te rechterzijde later aangebouwd stookhok onder pannen gedekt zadeldakje met windveren; strokendeur; twee vierruitsvensters en venster met luik; staafankers. Op het deels met klinkers bestrate erf en deels uit baksteen, deels uit hout opgetrokken en met hout beschoten potstal, onder met pannen belegd zadeldak en een hooischuur die eveneens deels uit baksteen, deels uit hout is opgetrokken en daarmee is beschoten onder rieten kap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32989
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij met achterbaander, aangebouwd stookhok, potstal en hooischuur in Ruinerwold

Boerderij met zijbaander onder afgewolfd rieten schilddak met licht overstek

Dokter Larijweg 121
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
In aanleg vermoedelijk nog 18e eeuwse boerderij met zijbaander onder rieten afgewolfd schilddak met licht overstek, toef en schoorsteen aan ..

Boerderij met achterbaander

Dokter Larijweg 72
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
BOERDERIJ met achterbaander XVII.

Hallenhuisboerderij 1 Hallenhuisboerderij, hoofdgebouw

Dokter Larijweg 60
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
Het gedeeltelijk onderkelderde hoofdgebouw, dat oorspronkelijk uit 1735 dateert en is uitgebreid en gewijzigd in 1790 en in de 19e en 20e ee..

Hallenhuisboerderij 2 Hallenhuisboerderij, bakhuis

Dokter Larijweg 60
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
Terzijde van de boerderij en van daaruit toegankelijk, een laat 18e-eeuws uit baksteen opgetrokken BAKHUIS, dat wordt gedekt door een met bl..

Hallenhuisboerderij 2 Hallenhuisboerderij, schuur

Dokter Larijweg 60
Ruinerwold (Gemeente De Wolden)
Op het erf en achter de boerderij gelegen grote in aanleg midden-18e-eeuwse houten SCHUUR op ten dele bakstenen plint, met ankerbalkgebint e..

Kaart & Routeplanner